Shany Azoualy en Rutger Knol met in het midden soldate Rebecca. FOTO: PR
Shany Azoualy en Rutger Knol met in het midden soldate Rebecca. FOTO: PR (Foto: PR)

In een vreemd land in de frontlinie

Stel, je woont als joods meisje in Nederland, je rondt je middelbare school af en daarna besluit je in Israël in het leger te gaan dienen.

door Anneke Flikweert

BURGH-HAAMSTEDE - De 19-jarige Rebecca deed dat: ze verliet huis en haard en werd 'lone soldier.' Rutger Knol uit Burgh-Haamstede en medestudent Shany Azoulay maakten een documentaire over Rebecca en volgden haar. Rebecca zou in december officieel toetreden tot het leger en Rutger en Shany wilden de ontwikkeling vastleggen die Rebecca als soldaat doormaakte. Hoe kom je tot zo'n keuze en hoe is het in de praktijk om deel uit te maken van het Israëlische leger, vroegen ze zich af. Rutger: "Als je in een joodse omgeving bent opgegroeid, snap ik heel goed dat je het leger ingaat. Anders word je met een schuine blik aangekeken. Ik zou dat zelf echter niet doen, ik kom liever niet in de frontlinie terecht. Rebecca wil echter haar stem laten horen in Israël en écht iets doen. Haar doel is deze periode in het leger af te maken en dan eventueel nog in een hogere legerfunctie terecht te komen."

Vanaf 14 maart tot 15 april waren Rutger en Shany voor de tweede keer in Israël, om nog meer filmmateriaal voor hun documentaire te verzamelen. Sinds mei 2018 volgden ze Rebecca al, om te zien wat haar beweegt om in een vreemd land in de frontlinie te staan. De twee filmden door heel Israël: zowel in Jeruzalem als Tel Aviv als op de legerbasis. Rebecca is een 'lone soldier,' daarmee worden soldaten in het Israëlische leger omschreven die geen directe familie in Israël hebben wonen om op terug te kunnen vallen. Van te voren maakten de filmers een heel script en uiteindelijk konden ze alles opnemen wat ze gepland hadden. Rutger: "Eerst mochten we niet filmen op de legerbasis, maar na lang aandringen kregen we uiteindelijk toch toestemming. Het filmen was soms best heftig: we maakten beschietingen mee en moesten schuilen voor bommen. Zoiets zorgt dat je met twee benen op de aarde komt. Dan besef je heel goed dat wij ons hier in Nederland druk maken over kleinigheden. Het was een verrijkende ervaring: ik deed allerlei kennis op en verbreedde mijn wereldbeeld. Sinds ik terug ben besef ik ook dat het Nederlandse nieuws weinig aandacht aan Israël besteedt."

Rutger Knol werd geboren in Goes, groeide op in Burgh-Haamstede en ging in Middelburg naar de middelbare school. Aansluitend ging hij in Utrecht journalistiek studeren. Hij specialiseerde zich in eerste instantie in de sportjournalistiek, maar voor zijn 'minor' wilde hij bewust iets daarbuiten kiezen. Buitenland journalistiek bijvoorbeeld. "Erik Mouthaan, correspondent voor het RTL Nieuws, is een van mijn voorbeelden. Mijn medestudente Shany kende Rebecca en zo ging het balletje rollen. Het onderwerp was dit keer heel anders, maar ik kon wel gebruik maken van mijn video-ervaring en interviewervaring." Inmiddels is de studiebeoordeling allang niet meer het uitgangspunt. "Eigenlijk maken we deze documentaire vooral voor onszelf."

Op dit moment zijn Rutger en Shany bezig met de eindmontage van hun documentaire maar daar is nog wel geld voor nodig. Daarom begonnen ze een crowdfundingsactie, waarbij ze leuke 'beloningen' schenken aan donerende bedrijven en particulieren. Ze willen graag €5500,- inzamelen binnen een maand.

Lone Soldier is een documentaire over een Nederlands-Joods meisje dat haar droom verwezenlijkt om deel uit te maken van het leger van Israël. Rutger en Shany startten een crowdfundingsactie op https://cinecrowd.com/lone-soldier om hun documentaire mogelijk te maken en ze zoeken nog sponsoren. Zie ook LoneSoldierDocumentary Facebook en Instagram

Meer berichten