Voor diegene die nu al kan voorspellen hoe zwaar zijn of haar pompoen wordt, is er een prijs. Het kweekzaad is op te halen bij d’Ouwe Smisse.
Voor diegene die nu al kan voorspellen hoe zwaar zijn of haar pompoen wordt, is er een prijs. Het kweekzaad is op te halen bij d’Ouwe Smisse. (Foto: )

Ben jij straks de pompoenenkoning?

In Zonnemaire doen al minstens 20 mensen mee aan de pompoenenwedstrijd die café-restaurant d'Ouwe Smisse organiseert. De bedoeling is om de grootste en zwaarste pompoen van het dorp te kweken. In september wordt er gewogen.

door Gerrit van Loon

ZONNEMAIRE – Het groeiseizoenen voor pompoenen is begonnen. Werk aan de winkel voor liefhebbers die willen kweken. Inwoners van Zonnemaire zijn helemaal op de hoogte, om de uitnodigingen om mee te doen aan deze bijzondere wedstrijd huis-aan-huis zijn rond gebracht. Evert van Dilst van d'Ouwe Smisse laat weten al 20 aanmeldingen binnen te hebben. De zaadjes voor de California-giant, de reuzenpompoen, zijn bij het café af te halen.

Evert van Dilst: "We willen graag wat doen met de 'buren' en kweken daarom zelf ieder jaar courgette en kleine pompoenen. Het idee ontstond om eens een grote te kweken. Wat is er dan leuker om dat met meerderen te doen? En in de vorm van een wedstrijd. We willen er dan op 14 september een gezellig evenement van maken met wat muziek, eten (iets met pompoen) en drinken".

Voor diegene die nu al kan voorspellen hoe zwaar zijn of haar pompoen wordt is er een prijs. De jury, Céline de Pompoenenkoningin, heeft ook een prijs voor de zwaarste pompoen van Zonnemaire. Ze geeft tips bij het kweken, want om reuze pompoenen te kweken moeten een aantal factoren goed ingevuld zijn. "Zo is er speciale aandacht nodig voor: de bodem, de selectie van het zaad, de manier van zaaien en verzorging tijdens de groei." Eerst en vooral moet de grond in goede conditie zijn. Aangezien pompoenen niet diep in de bodem groeien is het belangrijk dat de voedingsstoffen ook niet erg diep omgespit worden.

Een ideale Ph moet ergens tussen 6.5 en 7 liggen, weet Céline via de website tuinadvies.nl. "Voor de voeding kan gebruik gemaakt worden van koemestkorrels. Ze zijn goedkoop, makkelijk verkrijgbaar en het is bovendien organisch. De korrels maken een grond ook wat ruller als de boel verteerd is."

Zaad kan bij d'Ouwe Smisse worden gehaald, wie eigen zaad wil proberen, moet die met de juiste genetische eigenschappen kiezen. Vaak zijn die te koop onder de noemer Giant. "Veel beter is zaad geselecteerd door clubs of kenners", luidt het tuinadvies. "Alvorens de zaden gezaaid kunnen worden, bewerkt men het zaad met een vijltje. Doe dit heel voorzichtig aan de zijkanten (maar niet op de punt van het zaad). Laat daarna het zaad enkele uurtjes week worden in warm water."

"Om te zaaien wordt zaai- en stekgrond gebruikt. Het zaaien moet in voldoende grote potten gebeuren. Zorg dat de grond op kamertemperatuur staat en plaats de pot daarna tegen een warmtebron." Pompoenenzaad kiemt het best bij een temperatuur van ongeveer 25°C. Als de zaden kiemen (na een vijftal dagen) en ze hun eerste echte blaadje krijgen, kunnen de plantjes naar buiten gebracht worden. Ze kunnen in de volle grond of eerste nog in de serre of kas."

Meer berichten