“Het doel is het met plezier samenwerken van menner, groom en paard(en) tijdens een trektocht." Oftewel: het aantonen van de bekwaamheid van een team.
“Het doel is het met plezier samenwerken van menner, groom en paard(en) tijdens een trektocht." Oftewel: het aantonen van de bekwaamheid van een team. (Foto: )

Nieuw evenement met trekpaarden

Op zorgboerderij De Stelle in de polder van Ouwerkerk wordt op 20 en 21 juli de allereerste Mentrec-trekpaard editie gehouden. Organisator Björn Schotte uit Veghel denkt dat dit evenement uitermate geschikt is voor Schouwen-Duiveland vanwege de ligging. Hij gokt op 20 á 25 deelnemers.

door Gerrit van Loon

OUWERKERK - Vier jaar geleden kwam Björn Schotte in aanraking met mentrec-wedstrijden. "Dat was in een dorp achter Eindhoven. Toernooi was klein van opzet. Alles wat fout kon gaan, ging fout. Dat kon beter, dacht ik. Voor het derde jaar houden we hem nu in Veghel.

Anders dan de eerste editie in Ouwerkerk doen bij ons alle paardenrassen mee.

Via Jaco Groenendijk, de bekende ringrijder en strao-rijder van Schouwen, is De Stelle in zicht gekomen als locatie. Omdat mijn partner vanwege ziekte geen paard meer kan rijden, zat tweespannen er niet meer in. Ik deed afstand van één paard, die door Jaco is gekocht", aldus Schotte. "Jaco stelde wel dat het evenement alleen met trekpaarden wordt gehouden. Dat gaan we doen."

Het weekend bestaat uit twee onderdelen. Op zaterdag wordt de buitenrit gehouden. Overnacht kan worden op en rondom De Stelle. Zondag is er op het terrein een hindernisparcours met minstens veertien obstakels.

"De zondag is voor publiek dat wil komen kijken de beste dag. Voor de zaterdag moet ik nog een parcours komen uitstippelen op Schouwen-Duiveland. We blijven in de directe omgeving van De Stelle, maar nemen zeker de bossen en paden in het krekengebied rond Ouwerkerk mee."

Mobieltjes inleveren

Die buitenrit is niet zo makkelijk als het klinkt. Eerst moet een blanco kaart zelf helemaal worden ingetekend. GPS en mobieltjes moet worden ingeleverd. Het gaat om zelfstandig met het ruitersteam de trektocht te voltooien. Bij het intekenen kunnen enkele gemiste millimeters in werkelijkheid extra kilometers betekenen.

Bekwaamheidsproef

"Het doel is het met plezier samenwerken van menner, groom en paard(en) tijdens een trektocht." Oftewel: het aantonen van de bekwaamheid van een team. Deze bekwaamheidsproef is in een recreatieve wedstrijdvorm gegoten. De basis-men-Trec is afgeleid van de Trec-wedstrijden, zoals die onder de vlag van de FITE worden georganiseerd", legt Schotte op zijn website mentrec.nl uit. De buitenrit is minimaal 20 km en maximaal 35 km lang. Het hindernissenparcours bestaat tijdens wedstrijden uit 10-16 hindernissen. In de hindernissen worden situaties weergegeven die men tijdens een trektocht kan tegen komen.

"Kunst is om niet door te denderen met het span door de waterbak, maar juist up-tempo, dus in stap, de bak in te gaan. Een paard denkt: als ik daar doorloop word ik nat. Dat doe ik niet."

Het paard toch de juiste kant bewegen telt mee in de beoordeling. "Ik verwacht zo'n 20 á 25 deelnemers en dat we dit jaarlijks kunnen gaan doen", is Schotte enthousiast over dit eerste evenement in Ouwerkerk.

Meer berichten