Het gaat om de totaalbeleving van wijn, bij Steven van Roemburg en Nathalie Antes van Winebar Gris Sec in Zierikzee. FOTO: Anneke Flikweert
Het gaat om de totaalbeleving van wijn, bij Steven van Roemburg en Nathalie Antes van Winebar Gris Sec in Zierikzee. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Genieten van een goed glas wijn

Wat was er nog níét in Zierikzee? Een wijnbar, bedachten Steven van Roemburg en Nathalie Antes. De hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Heerlijk op je bootje van de zonsondergang genieten met een goede fles wijn. Gezellig je vrienden ontmoeten en de lekkerste wijnen van over de hele wereld proeven, met bijpassende huisgemaakte hapjes of iets te eten. "Dit is een plekje zoals we zelf ook zoeken, als we ergens in een stad zijn," leggen Steven en Nathalie hun stap uit.

Het gaat om de totaalbeleving van wijn, bij Winebar Gris Sec. "We kunnen mensen adviseren welke wijn bij hun diner past, maar we organiseren ook proeverijen en we vertellen de verhalen achter de wijnen. Het maakt niet uit of je een beginnend wijndrinker bent of een ervaren wijnkenner: het gaat om het proeven en dat kunnen we allemaal. Onze doelgroep is heel breed en de wijnen die wij schenken zijn niet duurder dan wat je betaalt voor een drankje bij andere horecagelegenheden. Vanaf €4,50 heb je een goed glas wijn bij ons. Daarnaast kun je hier lekker bijpraten met elkaar: we hebben gezellige muziek die niet te hard staat voor een goed gesprek." Ook mensen die niet voor wijn gaan zijn welkom bij Winebar Gris Sec. Er is lekkere koffie en goede thee, maar ook voor huisgemaakte taart wordt gezorgd. "We maken alles zelf: van het koekje bij de koffie tot de kaaskroket aan toe." Op de kaart staan verder allerlei klassiek Franse gerechtjes, die een goede begeleider van de verschillende wijnen zijn, van garnalen en oesters tot charcuterie en flammkuchen. Steven en Nathalie: "Het mooie is dat het nog mogelijk is om tot 22.30 uur iets te bestellen: tot zo lang blijft onze keuken open. Het is hartstikke gezellig om nog wat te snacken later op de avond. We bieden kleine, Franse traditionele gerechtjes, in Bourgondische stijl. Je zou kunnen zeggen: een beetje klassiek- dat zijn wij zelf ook."

Winebar Gris Sec zit op een prachtig plekje in Zierikzee, aan de Nieuwe Haven, in een pand waar ooit Hotel Smalheer zat en later een Chinees restaurant. Boven de Winebar wordt binnenkort Boutique Hotel Zeeuws-Meisje geopend, met 10 kamers en een penthouse. "We waren al een tijdje op zoek naar een goede locatie voor onze wijnbar," vertellen Steven en Nathalie. Tot nu toe werkten ze allebei in de horeca, in het hogere, luxe segment. Toch kriebelde het om zelf iets te beginnen. De inrichting van Winebar Gris Sec is een combinatie van klassiek en modern. "We hebben alles zelf bedacht en gedaan en voor de barbouwer maakten we een tekening hoe we het precies hebben wilden. En het mooie is dat alles precies goed uitgepakt heeft. Alle wijnen die we schenken zouden we ook geschonken hebben in de sterrenzaken waar we eerder werkten. Als je eenmaal iets goeds gewend bent, schenk je niet iets minder goeds. We schenken ook wijnen van De Kleine Schorre: we zijn trots op de producten van dit eiland."

Steven en Nathalie zíjn Winebar Gris Sec: "Wij zijn bezig met de gasten en de wijn. Wij zijn verhalenvertellers: op vakantie gaan we ook naar wijngebieden. Je blijft leren, want ieder jaar is anders, dus je moet je bijscholen en blijven proeven. Zoiets kun je niet uit boekjes leren, dit moet echt je passie zijn. We hopen dat veel mensen komen meegenieten van onze wijnen en de verhalen daarachter."

Bij Winebar Gris Sec geniet je van 30 soorten wijn per glas, vanaf €4,50. Ook zijn er twee mousserende wijnen, rosé en alcoholvrije wijn. Steven en Nathalie adviseren graag. De wijnkaart is op de website te vinden: www.winebargrissec.nl Daar staat ook de kaart met 'bites'- begeleidende hapjes. Én er is zelfgebakken appeltaart en sachtertorte.

Van woensdag tot en met zondag is Gris Sec open van 11.00 uur tot 23.00 uur, maandag en dinsdag gesloten. Natuurlijk is iedereen ook welkom voor een goed glas bier, fris, een kop koffie of thee. Hoofdpoortstraat 2, 4301 AT Zierikzee. 0111- 218078 www.winebargrissec.nl

Meer berichten