Het strandje van Ouwerkerk ligt er weer helemaal zomerproof bij. Afgelopen vrijdagmiddag zat een echte Ouwerkerker ervan te genieten. Hij komt op dit relatief onbekende strand veel vaker. FOTO: Gerrit van Loon
Het strandje van Ouwerkerk ligt er weer helemaal zomerproof bij. Afgelopen vrijdagmiddag zat een echte Ouwerkerker ervan te genieten. Hij komt op dit relatief onbekende strand veel vaker. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Strandje van Ouwerkerk is weer spic en span

Campingeigenaren hebben in samenwerking met de gemeente Schouwen-Duiveland onlangs het strandje van Ouwerkerk zomerproof gemaakt. De grote stukken steen zijn weggehaald. "We moesten wel hemel en aarde bewegen. Je mag het misschien niet zeggen, maar dit is een beetje het achterland van het eiland."

door Gerrit van Loon

OUWERKERK – Met een grubber, waarmee normaliter grote stroken aardappelland worden open getrokken, hebben de campingeigenaren eerst zelf een paar rondjes gemaakt om de grond om te woelen. Grote stukken steen en grote oesterschelpen werden eruit gehaald. Daarna ging de beachcleaner van Allemekinders Hoveniersbedrijf erover heen. Want hoewel het meeste wier al weg was gehaald, was dat best nodig.

Ondergeschoven kindje

Barry Manni van Kampeerterrein De Vier Bannen: "Dorpsbewoner Jakkoo Brouwer zet zich al lange tijd in voor dit strandje. We wonen hier op het mooiste stukje van het eiland. Maar op de één of andere manier blijft het strandje hier een ondergeschoven kindje. We moesten hemel en aarde bewegen om de gemeente tot actie te krijgen. Je mag het misschien niet zeggen, maar dit is een beetje het achterland van het eiland. Ten onrechte. Er komen hier op de drie campings ook veel toeristen. Die betalen steeds meer toeristenbelasting. Daarvoor moet je als gemeente wel wat doen. Ze gebruiken het strandje, dat moet er dan gewoon goed bij liggen."

Op nul beginnen

Campingeigenaar Manni weet wel waar de huiver bij de gemeente om mee te doen is ontstaan. Enkele jaren terug liep de beachcleaner schade op aan de grote stenen. Een risico dat de gemeente dit jaar niet echt wilde nemen. "Het was allemaal moeilijk, gelukkig zag iemand met verstand van de praktijk wel mogelijkheden. Het werk zit gewoon in het bestek, dus ik snap ook de terughoudendheid van de gemeente niet echt. Waarom kun je niet elk jaar wat betreft schoonmaak gewoon op nul beginnen met dat strandje?"

Nu ligt het strandje er weer stralend bij. Een echte Ouwerkerker, met zwarte pet en Zeelandvlaggetje, was afgelopen vrijdagochtend de enige die ervan genoot. Hij zat heerlijk in het zonnetje te genieten. Uitzicht op de Zeelandbrug. "Ik kom hier regelmatig, als het een beetje weer is. Het valt mij op dat het strand er nu goed bij ligt. Tussendoor wordt het vuil, plastic en dergelijke goed bijgehouden. Dit is een van de mooiste plekjes van het eiland."

Meer berichten