Wiebe Radstake oefent op de veranda voor zijn huis alvast de liedjes, waarvan hij de teksten onderweg schreef. FOTO: Anneke Flikweert
Wiebe Radstake oefent op de veranda voor zijn huis alvast de liedjes, waarvan hij de teksten onderweg schreef. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Muziek in de zeilen in Zierikzee op 6 juni

Vorig jaar voer Wiebe Radstake als schipper op de tjalk 'De Stoere Eenvoud' en hij ontdekte dat een boot ook een ideaal middel is om muziek te vervoeren.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - In het najaar vonden de twee Zeeuwse band Rommelhond en Morjak elkaar vervolgens voor een tour door Nederland. Gaandeweg ontstond het idee om deze zomer weer samen op weg te gaan, maar dan per boot. In tien dagen maakt 'De Stoere Eenvoud' een muzikale tocht door Nederland: van Zierikzee, op 6 juni via Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Haarlem, Amsterdam, Makkum en West Terschelling, waar ze eindigen op het Oerol Festival.

Wiebe Radstake is net thuis van een lange reis met 'De Wylde Swan' en op de veranda voor zijn huis oefent hij alvast zijn liedjes, waarvan hij de teksten onderweg schreef: ze staan op grote vellen papier, soms een beetje gebobbeld door het zeewater. Deze week moeten de bandleden nog even goed oefenen, want er is nieuw repertoire.

"We spelen met een vaste kern muzikanten van Morjak: Stefan Fokker, Frans Blanker, Olaf Willemse, Nathanael Boelen en ik, aangevuld met verschillende gastmuzikanten per haven waar we aanleggen. Muziek en varen gaan prima samen. Zo vaar ik later dit jaar met een schip naar Into The Great White Open, met biologische wijn én muziek. Wat trouwens een droom van me is: met een zeilvrachtschip Zierikzee binnenkomen, het ruim vol spullen en die dan lossen op 't Luitje. Voorlopig bestaat onze lading voor Zierikzee uit muziek: we treden op bij De Biet op 6 juni en wethouder Jacqueline van Burg heet ons welkom. Het is erg leuk om op deze manier de wereld een beetje meer kleur te geven: dat kan de wereld wel gebruiken. Een boot is trouwens altijd al interessant voor mensen: langs elke sluis en kade staan mensen te kijken. En stel je eens voor wat een prachtige akoestiek een sluis heeft! De optredens zijn allemaal gepland, maar de muziek niet. Improviseren is namelijk het leukste wat er is: dat maakt het spannend en interessant. Kom vooral luisteren donderdag 6 juni bij De Biet, vanaf 18.00 uur."

Meer berichten