Harry de Bruin voor de voordeur van Villa Grevelingen in Den Osse. FOTO: Anneke Flikweert
Harry de Bruin voor de voordeur van Villa Grevelingen in Den Osse. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'De verbouwing was een enorme klus'

Wat is er leuker dan in het 'tweelinghuis' van je eigen huis kijken? Correspondent Anneke Flikweert woont in de vroegere burgemeesterswoning aan de Jacob Catsstraat in Brouwershaven en sinds ze er woont, vanaf 2005, wilde ze graag een keer een blik werpen in het huis in Den Osse, dat ongeveer gelijktijdig gebouwd werd.

DEN OSSE - Eerst stond het huis een tijd te koop en was het een gesplitste recreatiewoning. Maar inmiddels is het huis glorieus gerenoveerd en heet het 'Villa Grevelingen.' Op internet waren de gegevens van de huidige eigenaar te achterhalen en die reageerde met een uitnodiging. Zo kwam het dat vorige week het moment aanbrak om echt het 'tweelinghuis' te betreden.

"Dit huis was twintig jaar lang het bezit van een Duitse familie," vertelt de huidige eigenaar Harry de Bruin. "Er was een recreatiebestemming op gevestigd en het was verdeeld in een boven- en een benedenwoning. Het stond heel lang te koop en in die tijd zocht ik iets om te exploiteren als grote verhuuraccommodatie. In 2010 kocht ik deze woning. Ik wilde zorgen dat het huis ook geschikt was voor mensen die minder goed ter been zijn, dus zit er een lift in het huis, waarmee alle verdiepingen toegankelijk zijn. Misschien moet je het zien als een vorm van maatschappelijk ondernemen. Wij hebben zelf een zoon met een verstandelijke beperking, dat speelt ook mee. Wij wonen zelf op de Veluwe en ik heb een achtergrond als makelaar. Tijdens de verbouwing woonde ik in een zomerhuisje hier op het park. Alles is volgens plan gelukt, maar het was wel een enorme klus."

Oorspronkelijk was het huis een boerderij, de bijbehorende schuur verdween tijdens de Watersnoodramp en daarna werd een nieuwe schuur gebouwd. In de gevel boven de voordeur is een steen ingemetseld met daarop 'J.W. Gast M.J. zoon 13 4/5 26'. Het vroegere burgemeestershuis in Brouwershaven werd gebouwd voor C. Gast, in 1930. Naar verluidt werden beide huizen gebouwd als een soort werkgelegenheidsproject in de moeizame jaren '30. De architect was de heer G.Poldermans. Na de familie Gast woonde de familie Van der Bijl in het huis in Den Osse. Op de oorspronkelijk akkerbouwgrond rondom de vroegere boerderij verschenen tal van vakantiewoningen: 'Zomerdorp Den Osse.'

Dat het huis grondig verbouwd was door de Duitse familie, maakte het eenvoudiger om het rigoureus te strippen en aan te passen aan de hedendaagse eisen voor comfort. De gevels zijn gereinigd en opnieuw gevoegd. Overal kwamen nieuwe roosters en de kozijnen werden vervangen door aluminium exemplaren in dezelfde stijl. Aan de achterkant is een veranda. Binnen werden alle wanden geïsoleerd, dat hielp ook tegen het zout in de muren vanwege de Watersnoodramp.
En dan de indeling van Villa Grevelingen: het huis is een slagje groter dan het huis in Brouwershaven, dus is overal plek voor riante badkamers bij de acht slaapkamers op de eerste en tweede verdieping.

Meer berichten