De panelen bieden de schapen beschutting tegen de verschillende weersomstandigheden, zoals regen en zon. FOTO: De Vrolijke Grazers.
De panelen bieden de schapen beschutting tegen de verschillende weersomstandigheden, zoals regen en zon. FOTO: De Vrolijke Grazers. (Foto: )

De Vrolijke Grazers houden zonnepark in Zierikzee kort

Grazende schapen onder de zonnepanelen. Hoe groen wil je het hebben! De veelzijdige Vrolijke Grazers van Johan en Leonie Kreeft uit Scharendijke onderhouden momenteel Zonnepark Zierikzee. "Voor alle partijen een win-win situatie."

door Gerrit van Loon

ZIERIKZEE - Het is een mooie opdracht die erg goed aansluit bij de beleving van ecologisch evenwicht die Johan en Leonie hebben. Er wordt op het zonnepark niet alleen groene energie opgewekt, nu ook op een natuurlijke manier bijgedragen aan het onderhoud van de gronden onder en rondom de panelen. "We zijn trots dat wij dit nuttige werk samen met onze schapen mogen verzorgen", laten de twee weten. De schapen doen nuttig werk en houden de locatie op een natuurlijke wijze kort. "Bijkomstig voordeel is de beschutting die de panelen bieden tegen de verschillende weersomstandigheden, zoals regen en zon. Hierdoor hebben onze schapen het reuze naar hun zin op het park en wordt tegelijkertijd de begroeiing op een ecologisch verantwoorde manier bijgehouden."

De eigenaren kunnen uren praten over hun kudde. De schapen onderhouden stukken (natuur) gebied, bedrijfsterreinen, zonneparken of privé gronden op een ecologisch verantwoorde manier. De schapen eten de grassen, (on)kruiden en diverse andere planten en helpen zo bepaalde soorten weer terug te groeien. Of ze zorgen op andere plaatsen voor een welkome toevoeging aan de samenstelling van de grond.

"Wij begrazen voornamelijk met onze Maasduinenschapen. Een bijzonder ras, dat door zijn unieke mix van eigenschappen uitermate goed bijdraagt aan het natuurlijk evenwicht in de omgeving. Deze schapen zijn wat kleiner dan de meest gangbare schapen. Ze hebben elk een unieke aftekening waardoor zij voor ons makkelijker als individu te herkennen zijn. Maasduinenschapen zijn zelf-ruiend. Met het voorjaar verliezen ze hun vacht, net als honden en paarden."

Vorig jaar werden Johan en Leonie benaderd door Natuurmonumenten voor het Scheelhoekbos in Stellendam. "Samen met de boswachters daar zetten wij een begrazingsplan uit om met onze kudde Kempische Heideschapen de reuzeberenklauw aan te pakken. Dit pakte goed uit. Binnen een paar maanden was de plant verminderd."

Schapen in actie zien? Op de website www.devrolijkegrazers.nl staat meer informatie waar ze lopen of staan.

Johan en Leonie Kreeft zagen in maart dit jaar dat hun schaapskudde De Vrolijke Grazers in Scharendijke enorme uitbreiding kreeg. De geboortegolf van lammetjes barste los. Er kwamen maar liefst 63 lammetjes. Ook hun eigen zoon Sjoerd werd toen geboren.

Meer berichten