Jacqueline van de Kreeke en Angélique van Dalen zijn mantelzorgmakelaars. FOTO: Willemien Lemkes
Jacqueline van de Kreeke en Angélique van Dalen zijn mantelzorgmakelaars. FOTO: Willemien Lemkes (Foto: )

Eva regelt! ontzorgt mantelzorgers

Mantelzorger word je niet vrijwillig, je rolt erin. Vaak begint het klein, maar wordt het allemaal steeds zwaarder. Naast een gezin en een baan, wordt het vaak heel moeilijk. Eva regelt! helpt om alle mogelijkheden te onderzoeken om het vol te houden. Eva betekent Eén voor allen.

Door Willemien Lemkes

Schouwen-Duiveland - Jacqueline van de Kreeke en Angélique van Dalen zijn mantelzorgmakelaars. "De term vinden wij niet zo aansprekend, maar wat wij doen is geweldig. We kunnen mensen echt helpen en dat geeft veel voldoening. Als de hulpvrager bij ons aanklopt, gaan wij altijd op huisbezoek. We houden een uitgebreid intakegesprek en brengen de persoonlijke situatie in kaart. We maken een overzicht van de mogelijkheden en knelpunten en geven een concreet advies. En daarna gaan we alles regelen, dat is het leukste stuk van ons werk."

Toegevoegde waarde

Met de komst van de Wmo 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor het bieden van onafhankelijke cliëntondersteuning, toegankelijk voor al haar inwoners. De gemeente Schouwen-Duiveland is na drie jaar op zoek gegaan naar diversiteit in aanbod. De mantelzorgmakelaars van Eva regelt! zoeken naar mogelijkheden binnen de zorgwetten. Dat kan zowel voor een persoonsgebonden budget zijn als voor een zorg au pair. Eva regelt! zet daarbij ook alle voor- en nadelen op een rij. Zijn er consequenties voor belasting of pensioen of andere valkuilen? Jacqueline en Angélique vinden het puzzelen binnen de mogelijkheden een uitdaging. "Wij zijn als bedrijfje met vier collega's uniek in Nederland. De kosten van onze bemiddeling worden vaak door de aanvullende verzekering vergoed. Op Schouwen-Duiveland vergoedt de gemeente dit nu vanwege een pilot (vijf particulieren en vijf bedrijven). Wij kunnen ook voor bedrijven een toegevoegde waarde hebben. Zo hebben we bij Dow in Terneuzen een wekelijks spreekuur. Voor een bedrijf is het waardevol als de werknemer/mantelzorger goed ondersteund wordt en langdurig verzuim kan worden voorkomen. Wij zijn onafhankelijk en kijken breed. Wij brengen altijd de gevolgen voor zorg, welzijn, wonen, werk en inkomen in kaart."

Hoe werkt het

"Beide partners van een echtpaar dat 65 jaar getrouwd is, zijn dementerend. De zoons hebben elk een eigen bedrijf en hebben al veel gedaan: een traplift, iemand in huis en dat zonder een beroep te doen op de Wmo. Na het intakegesprek bleek dat beide senioren in aanmerking kwamen voor de Wet langdurige zorg. Dat hebben we aangevraagd. Met twee volledige PGB's konden we 24 uur zorg realiseren. De kinderen zijn gerust dat er nu altijd iemand is en kunnen weer leuke dingen met hun ouders gaan doen."
De mensen van Eva regelt! komen graag persoonlijk in contact met hulpvragers: 0113-727050; info@evaregelt.nl

www.evaregelt.nl

Meer berichten