Strandspel
Strandspel (Foto: Tom Stuij)

Zon, Zee, Strand en Land in de Grote Kerk

Vanaf 29 juni tot 20 juli exposeert Coen van den Ende in de Grote of St Nicolaaskerk in Brouwershaven. Coen van den Ende heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Leiden, heeft jarenlang voor de klas gestaan en geeft cursussen en workshops in zijn Rijswijkse atelier.

BROUWERSHAVEN - Tijdens de expositie 'Zon, Zee, Strand en Land' worden schilderijen, tekeningen, sculpturen en keramiek van zijn hand getoond. Uit de werken blijkt een duidelijke link met de titel van de expositie. Als onderdeel van de expositie geeft Coen een aantal workshops voor diegenen die (beter) willen leren schilderen of beeldhouwen. Maar ook inwoners en toeristen zonder enige ervaring op dit gebied kunnen eens meemaken hoe het is om een eigen werk te maken. De workshops zijn ook een onderdeel van de expositie in de Grote Kerk. De workshops bestaan uit twee dagdelen. Bij de schilderworkshop staat op het eerste dagdeel schetsen centraal en op het tweede dagdeel schilderen. In de beeldhouwworkshop wordt afwisselend twee- en driedimensionaal gewerkt. De dagdelen zijn steeds verspreid over twee aaneengesloten dagen.

Beeldhouwen kan op 8 en 9 juli of 17 en 18 juli

Bij beeldhouwen ervaar je het verschil in werken in steen of werken met klei. In techniek betekent dat weghalen om het beeld in zicht brengen of massa verplaatsen om het beeld te modelleren. Een deel van de ochtend besteden we aan de verkenning van de materialen en uw thema door het maken van schetsen en wat eerste 'probeersels'. We werken met beitels en hamers in cel beton, een goed te behakken materiaal en vooral met onze handen met de middel grove chamotte of juist hele fijne draaiklei. De verschillende soorten klei lenen zich voor verschillende bewerkingstechnieken en dus beelden.

Schilderen Stad en Haven 4 en 5 juli of 12 en 13 juli

Het pittoreske Brouwershaven met zijn markante marktplein en monumentale panden rond de binnenhaven, combineert lange zichtlijnen met spannende doorkijkjes. Als schilder kan je kiezen, ga ik voor een sfeerimpressie van het geheel, focus ik op een van de mooie panden, of kies ik een detail. Keuze genoeg, net waar je voorkeur naar uitgaat. Je kiest je plekje en je focus voor de ochtend buiten schetsen. Op de schilder middag waarin je de schetsen uitwerkt tot een schilderij kan je met stijlen spelen. Schilder ik zo natuurgetrouw mogelijk, hanteer ik een vrije stijl, of probeer ik de stijl van een van de grote schilders te kopiëren.

Schilderen Strand en Zee 9 en 10 juli of 16 en 17 juli

Een zomer in Zeeland is een zomer aan zee. De uitgestrektheid van het water, rustig kabbelend of met fikse golven, maar altijd dat punt waar zee en hemel elkaar raken. Hoe schilder je de woestheid van de golven, de glinstering van het water, de ranke zeilboten met bollende zeilen? En hoe vang je die typische Hollandse luchten? Of teken en schilder je vooral het kleurrijke strandleven met spelende kinderen, wapperende vlaggen, de terrassen en de achtergrond van duin of dijk? In deze workshop kan het allemaal, als je je zonnebrand maar meeneemt!

Schilderen In en om de Kerk 10 en 11 juli of 15 en 16 juli

De imposante heeft een geschiedenis die teruggaat tot de dertiende eeuw. Zijn naam ontleent hij sinds 1540 aan de H. Nicolaas, de patroon van de zeevarenden. In het interieur maakt de sobere maar enorme hoge en lichte ruimte indruk op de bezoeker. Er zijn nog tal van prachtige details te bewonderen. Buiten torent de kerk boven de stad uit, en staat tegelijk in een open ruimte aan de rand van het dorp. Hij verbindt daarmee dorp en land. De grootsheid van de kerk is een fascinerende uitdaging voor schilders. Hoe vang je de ruimte en de sfeer?'

De kosten van een workshop bedragen 42.50 en in inclusief materiaal, exclusief catering.

Kijk voor informatie en aanmelding op www.coenvandenende.com.

Meer berichten