Het laatste oorlogsjaar
Het laatste oorlogsjaar (Foto: VMSD)

Tentoonstellingsprogramma Het Laatste Oorlogsjaar

ZIERIKZEE - Op zaterdag 22 juni is de officiële opening van het tentoonstellingsprogramma ‘Het laatste oorlogsjaar’, dat in vijf musea op Schouwen-Duiveland te zien zal zijn. In Brusea (Bruinisse), Streek-en landbouwmuseum Goemanszorg (Dreischor), Brouws Museum (Brouwershaven), De Burghse Schoole (Burgh-Haamstede) en Museumhaven (Zierikzee) wordt aan de hand van vijf aangrijpende persoonlijke verhalen teruggeblikt op het laatste jaar van de oorlog. Dit programma vormt de opmaat voor een gezamenlijke expositie in het voorjaar van 2020 ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Bevrijding.

Het openingsprogramma start om 14.00 uur in Museumhaven Zeeland. Gedeputeerde Anita Pijpelink en Wethouder Daniël Joppe zullen samen met Luitzen Bijlsma, voorzitter Vereniging Musea Schouwen-Duiveland, de openingshandeling verrichten. Zij worden daarbij bijgestaan door de 89-jarige Jaap Wiebrens, die op 2 december 1944 getuige was van de gedwongen evacuatie van de inwoners van Bruinisse naar Renesse.

Na de opening bij Museumhaven Zeeland wordt de tocht voortgezet per legerjeep uit de tweede wereldoorlog. Op weg naar Bruinisse, Dreischor, Brouwershaven en Burgh-Haamstede, om ook daar de tentoonstellingen te openen. De autorit vanaf Bruinisse richting Burgh-Haamstede volgt ongeveer de route die Jaap Wiebrens met zijn ouders en dorpsgenoten in de winterkou van ’44 deels te voet heeft moeten afleggen.

Het openingsprogramma ziet er globaal als volgt uit:

14.00 uur         Ontvangst bij Museumhaven Zeeland

14.05 uur         Toespraken Anita Pijpelink, Daniël Joppe en Luitzen Bijlsma

14.15 uur         Openingshandeling Museumhaven Zeeland (Zierikzee)

14.30 uur         Vertrek per jeeps naar Bruinisse

14.50 uur         Openingshandeling Brusea (Bruinisse)

15.20 uur         Openingshandeling Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg (Dreischor)

16.00 uur         Openingshandeling Brouws Museum (Brouwershaven)

16.30 uur         Openingshandeling Burghse Schoole (Burgh-Haamstede)

16.45 uur         Afsluiting


Waarom het laatste oorlogsjaar?

Voor Schouwen-Duiveland heeft vooral het laatste jaar van de oorlog grote impact gehad. De omstandigheden voor de nog aanwezige bewoners waren zwaar en de repressie van de bezetter nam toe. Wat zich in de winter van 1944-1945 tot aan de bevrijding op het eiland heeft afgespeeld, heeft diepe sporen nagelaten, die tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Bovendien werd Schouwen-Duiveland pas op 7 mei 1945, als laatste regio van Nederland, bevrijd.

Kijk voor een volledig overzicht van alle wisseltentoonstellingen, evenementen en activiteiten op onze facebookpagina: VMSD – Vereniging Musea Schouwen-Duiveland. Contactgegevens en openingstijden van alle musea vindt u op www.museasd.nl

Meer berichten