De solist Anneke Luyten, sopraan, heeft een prachtige dramatische stem en een geweldige voordracht. FOTO: David Verbruggen
De solist Anneke Luyten, sopraan, heeft een prachtige dramatische stem en een geweldige voordracht. FOTO: David Verbruggen (Foto: David Verbruggen)

Even terug naar de kern...de muziek

Bestaan er in deze snelle tijd nog ogenblikken voor bezinning? Is er niet in toenemende mate een hunkering van het publiek naar religieus werk? Even weg van het achtergrondlawaai van het moderne leven en terug naar de kern…de muziek?

BROUWERSHAVEN - Poulenc schreef de mooiste en indrukwekkendste Franse Kerkmuziek van de 20ste eeuw. Gloria (1959) is glorieus! En dat in drie prachtige kerken in Zeeland, te beginnen in de Grote Kerk in Brouwershaven.

Er wordt met hart en ziel gemusiceerd: vocaal en instrumentaal onder de bezielende leiding van Ivan Meylemans. Het Zeeuws Orkest en Musica Cordis leggen de lat hoog. De solist Anneke Luyten, sopraan, heeft een prachtige dramatische stem en een geweldige voordracht. In perfecte samenspraak met Musica Cordis en het orkest weet zij te ontroeren. Is het dan een wonder dat deze uitvoering van Poulenc's Gloria de luisteraar recht in het hart raakt? Het laatste Amen zal in de ruimte vervliegen, een hoogte punt.

Het Gloria wordt gevolgd door La Tragédie de Salomé van Florent Schmitt. Een minder bekende klassieke Franse componist. Verrassend is een klein stukje koorzang dat de componist hierin heeft opgenomen. Na de pauze speelt het orkest uit de 4e symfonie van Mahler het bekende 4e deel met sopraan solo. Hartverscheurend mooi. De avond eindigt met Psalm 42 van Mendelssohn 'Wie der Hirsch schreit'. Grote Kerk van Brouwershaven donderdag 27 juni om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zeeuwsorkest.nl

Meer berichten