De laatste weken kwam Franny regelmatig glunderend terug van haar bezorgronde over Schouwen-Duiveland. Ze kreeg diverse attenties.
De laatste weken kwam Franny regelmatig glunderend terug van haar bezorgronde over Schouwen-Duiveland. Ze kreeg diverse attenties. (Foto: )

Na 21 jaar trouwe arbeid vertrekt Franny bij de Spar

Franny van Lunzen (67) is een meer dan bekend gezicht in Brouwershaven en omstreken. Na 21 jaar trouwe arbeid vertrekt ze bij de Spar. De laatste jaren reed ze in de bezorgauto van de supermarkt over heel het eiland. Dat je haar om een boodschap kon sturen, blijkt uit de mooie woorden van haar werkgever. Afgelopen zaterdag namen collega's en klanten afscheid van Franny in het Tonnenmagazine.

BROUWERSHAVEN – "Ik weet gewoonweg niet wat me overkomt. Voor het eerst na eenentwintig jaar ben ik vrij in de zomer", vertrouwde Franny van Lunzen enkele weken geleden haar collega's toe tijdens een koffiepauze. "Maar ik zal het wel gaan missen hoor", voegde ze er vlug aan toe.

Laatste werkdag

Vorige week vrijdag was de laatste werkdag voor Franny bij Spar De Koeijer in Brouwershaven. Met haar 67 jaar mag ze lekker van haar pensioen gaan genieten. Franny maakt drie verbouwingen mee en werkte onder drie verschillende ondernemers in De Spar in Brouwershaven.

Ze ging van broodafdeling, naar de kassa, sneed de vleeswaren en pakte de groente uit. Ze was kortom overal inzetbaar. "De afgelopen anderhalf jaar deed ze vooral de bezorgingen in onze bezorgauto. Ze kent dus niet alleen de mensen in Brouwershaven, maar over het hele eiland", vertelt eigenaar Ronny de Koeijer.

Achterdeur

Leuke anekdotes over Franny zijn er ook. "Ze was altijd op tijd, ook al moest ze in de regen op je wachten", zegt één van haar collega's.

"Franny vertelde zelf ooit dat ze een keer verkeerd op het rooster had gekeken en op een vrije ochtend binnenglipte. Stiekem bekeek ze het rooster dat in de kantine hing en glipte toen weer ongezien door de achterdeur weg. Ze bleek vrij te zijn."

Hecht team

Werklust, dat had Franny, die oorspronkelijk uit Amsterdam komt. Daar werkte ze eerst in een schoenenzaak. Toen ze naar Brouwershaven kwam, werkte ze in het begin in de thuiszorg en het Brouwse cafetaria. Daarna solliciteerde ze bij de lokale supermarkt.

"We hebben een hecht team", vindt Ronny. "Franny is zeker niet de enige die hier al zolang werkt. Tegelijk met Franny vertrekt nog een collega – Ivo Fonteine - die hier met een tussenpauze bij elkaar ook zo'n zeventien jaar heeft gewerkt."

Boek lezen in tuin

Franny en vrije tijd. Het is even wennen. Ze denkt al aan vrijwilligerswerk. Ze is volgens eigen zeggen geen type om hele dagen thuis te zitten.

"De eerste maanden ga ik samen met mijn man lekker genieten van mijn rust. Heerlijk in de tuin een boek lezen met een rosé erbij."

Ze vervolgt: "De Volkswagen Caddy, het merk van de bezorgauto, vond ik zo lekker rijden, dat ik dat merk ook privé heb aangeschaft. Ik ga er samen met mijn man dagtripjes mee maken. Uitgebreid koken is ook een hobby van me."

Meer berichten