De schuimparty (17:00-18:30 uur) is de traditionele afsluiter. Ernaast kunnen de kleinsten bellenblaasdansen. FOTO: Saskia Folmer.
De schuimparty (17:00-18:30 uur) is de traditionele afsluiter. Ernaast kunnen de kleinsten bellenblaasdansen. FOTO: Saskia Folmer. (Foto: )

Nieuwerkerk staat twee dagen op z'n kop

Aanstaande vrijdag en zaterdag is het eindelijk zo ver: Nieuwerkerk Bruist! Twee dagen staan in het teken van gezellig samenzijn en tal van activiteiten. Van een wedstrijd bolussen-eten, dikke banden-race, bellenblaas dansen, viswedstrijd, lego-bouwwedstrijd, een ijsbaan tot en met de schuimparty. De organisatie had er een hele kluif aan. "We verheugen ons er enorm op."

NIEUWERKERK – De tiende editie moet bijzonder worden. Vanwege het jubileum wilde de organisatie grootser uitpakken dan voorheen. En dat gaat lukken, gezien het veelbelovende programma-boekje dat bewoners van Nieuwerkerk de afgelopen weken door de bus kregen. Het hele programma is te vinden op de website: www.nieuwerkerkbruist.nl. "Onze vaste sponsoren hebben laten merken, dat ook zij mee dachten aan deze speciale editie. Zelfs de gemeente Schouwen-Duiveland heeft bijgedragen aan onze jubileumeditie, waardoor we dit jaar meer activiteiten kunnen huren", aldus Elly van Lieshout van de organisatie.

"Als bestuur is het gewoon fantastisch om te ervaren hoe groot de gemeenschapszin is in Nieuwerkerk. En eigenlijk op heel Schouwen Duiveland. We verheugen ons enorm op komend weekend. De voldoening voor al deze drukke werkzaamheden halen wij uit het plezier dat de kinderen en volwassenen hebben gedurende de aankomende twee dagen. Dan weet je waar je het voor doet!"

Op initiatief van de dorpsraad werd in 2010 een stichting opgericht die ervoor moest zorgen dat het 777-jarig bestaan van Nieuwerkerk groots gevierd wordt. De festiviteiten duurde in 2010 drie dagen. Iedereen kon gratis deelnemen. Het evenement werd zo'n groot succes dat er een jaarlijks terugkerend Nieuwerkerk Bruist! kwam. Eindelijk had Nieuwerkerk, net als veel dorpen in de omgeving, een eigen feestweekend, dat tot op vandaag gekenmerkt wordt als erg gezellig.

Terugkomende activiteiten

"Dat het een heel karwei is om zo'n weekend jaarlijks te organiseren, laat zich raden", aldus Van Lieshout. "Zodra de ene editie voorbij is, stort het bestuur zich al weer op de volgende. Gelukkig zijn er een aantal activiteiten die zo leuk zijn dat ze jaarlijks terugkomen. Ik noem de viswedstrijd, schuimparty, bolus-eetwedstrijd, het ringrijden door trekkers, schminken, cupcakes versieren en de dikke bandenrace. Onderdelen waarbij alle organisatorische handelingen bekend zijn."

Basisscholen actief

Nieuwerkerk heeft twee basisscholen: een openbare en christelijke. Voor al deze kinderen wordt een sport- en spelochtend georganiseerd. Vrijwilligers van voetbalvereniging SKNWK en tennisvereniging Duiveland helpen mee. Deze ochtend is de aftrap van Nieuwerkerk Bruist!

Vrijwilligers en sponsoren

De organisatie heeft behoorlijk wat vrijwilligers beschikbaar op de dagen zelf. "We zouden niet zonder ze kunnen. Gelukkig zijn we ook met ondernemers die in natura sponsoren. De plaatselijke bakker die bolussen levert, een melkveehouder die strobalen en grondzeil ter beschikking stelt voor de schuimparty. Een grondwerkbedrijf dat elk jaar een grote zandbak bouwt voor de allerkleinsten. Samen maken we Nieuwerkerk Bruist! tot een succes."

Voor het eerst is er op Nieuwerkerk Bruist een lego-wedstrijd. Van 12.30 tot 13.30 uur en 13.30-15.00 uur kunnen kinderen in drie leeftijdscategorieën bouwen aan de meest mooie bouwsels. Wie bouwt bijvoorbeeld het prachtige Kasteel (stadion van Sparta Rotterdam) na?

Meer berichten