Van het voorgesprek tot de dag zelf. Margo vindt alles bijzonder om mee te maken. FOTO: Mariska Cator
Van het voorgesprek tot de dag zelf. Margo vindt alles bijzonder om mee te maken. FOTO: Mariska Cator (Foto: Picasa)

'Iedere ceremonie is anders, maar alles is liefde'

VVD-raadslid Margo Lemsom- van Gelderen is BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand). Het sluiten van huwelijken en haar politieke werk ziet ze als losstaande zaken. Ze geeft een kijkje in haar werkwijze. "Er is altijd plaats voor leuke anekdotes, bijzondere geloften maar ook voor een lach of een traan." En: "Iedere ceremonie is anders, maar alles is liefde."

door Gerrit van Loon

KERKWERVE – Zelf is Margo ook getrouwd. In de vorige eeuw, met man Kees op vrijdag 13 mei 1983. Inmiddels 36 jaar geleden. "Het klinkt misschien cliché, maar ik heb er werkelijk nog geen dag spijt van gehad. Wij waren stapelverliefd en wisten binnen een paar maanden dat we samen verder wilden. Toen wij trouwden ging je naar het stadhuis. Binnen een kwartier stond je weer buiten. Tegenwoordig draait het niet alleen meer om het feest, de trouwjurk of de trouwauto maar vindt men ook de huwelijksceremonie belangrijk."

"Het lijkt of de Amerikaanse stijl steeds meer opduikt op Schouwen-Duiveland. Huwelijken met vijf of meer bruidsmeisjes. Niet alleen kinderen zoals je dat vroeger zag, ook vriendinnen die de bruid de hele dag door bijstaan. Grote tuinen met rijen opgestelde witte stoelen. Bruidsmeisjes die rozenblaadjes strooien. Wegvliegen van witte duiven. Bruiden die tijdens de ceremonie worden weggegeven door hun vader, moeder of broer onder begeleiding van toepasselijke muziek. Een diner voor het hele gezelschap gevolgd door een bruiloftsfeest en regelmatig wordt er een heel weekend aan vast geplakt met een select gezelschap."

Margo is sinds kort BABS. Ze verhuurde voorheen trouwauto's en kwam zo regelmatig met aanstaande bruidsparen in aanraking. Ze mocht getuige en ceremoniemeester zijn bij verschillende huwelijken. Ook presenteerde ze bruidsmodeshows. "Op de een of andere manier blijf ik genieten van die bijzondere, verwachtingsvolle en gelukkige blik in de ogen van een toekomstig bruidspaar. Wat is er mooier dan een bijdrage te kunnen leveren aan een van de mooiste dagen in iemands leven? Dit is dan ook meteen de reden waarom ik BABS wilde worden", aldus Margo.

Een BABS dient rekening met samengestelde gezinnen te houden. "Ook op Schouwen-Duiveland komt een bruiloft tussen samengestelde gezinnen vaker voor. Belangrijk is dat je goed doorspreekt wat de wensen van het bruidspaar zijn. Zijn er kinderen en willen ze hen betrekken bij de ceremonie? Er kan bijvoorbeeld een extra akte worden gemaakt die zij dan mogen tekenen als teken dat zij achter het huwelijk staan. Zo voelen zij zich ook belangrijk en worden ze echt betrokken bij het huwelijk."

Perfecte sfeer

Van het eerste voorgesprek tot en met de grote dag zelf, ze vindt alles bijzonder om mee te maken. "Dat begint bij het enthousiasme en de openheid van het bruidspaar tijdens het voorgesprek. Vervolgens ga ik aan de slag met de tekst om er een eerlijk en mooi verhaal van te maken. Met de juiste opbouw kun je de perfecte sfeer creëren tijdens de ceremonie helemaal afgestemd op het bruidspaar wat voor je staat. Je ziet wat de tekst met het bruidspaar en familie doet. Als het bruidspaar er met een heel goed gevoel op terug kijkt, dan is wat mij aangaat de ceremonie geslaagd."

Meer berichten