Troy Snijder voor de foto even uit de keuken en aan tafel. De Kerkwervenaar is een getalenteerd kok.
Troy Snijder voor de foto even uit de keuken en aan tafel. De Kerkwervenaar is een getalenteerd kok. (Foto: )

Troy krijgt een 10 voor zijn examenopdracht

Troy Snijder (18), zoon van de eigenaren van restaurant De Heerenkeet in Kerkwerve, heeft een meer dan puike prestatie geleverd afgelopen week. Voor zijn praktijkexamen van zijn horecaopleiding aan het Zoomvlietcollege in Bergen op Zoom haalde hij het cijfer 10. "Dat was zeker een verrassing. Mijn ambitie is om in De Heerenkeet op hoger niveau te gaan koken."

door Gerrit van Loon

KERKWERVE – De voetballiefhebbers weten het wel. Voetbalblad Voetbal International geeft de spelers na elke wedstrijd een beoordeling. Een cijfer op de schaal van 1 tot 10. Zelden, bijna nooit, krijgt een speler een 10. Enkele spitsen die goed speelden en zes doelpunten in één wedstrijd maakten, kregen een 9. Maar het cijfer tien? Ja, keeper Ed de Goey een keer. Uniek moment. En zo mag de beoordeling van de kookkunst van Troy Snijder ook gezien worden. Nooit eerder gaven ze op de horecaopleiding in Bergen op Zoom een eindcijfer 10.

Troy Snijder werkt naast zijn opleiding (opleidingsniveau 3 op Zoomvliet) in restaurant Scherp in Middelburg. Zijn leermeester daar is Mart Scherp. "Ik had het cijfer 10 niet verwacht en ook nooit kunnen halen zonder de hulp van mijn leermeester Mart", zegt Troy.

Hoger niveau

Zijn ambitie voor koken vond vorm in het restaurant van zijn ouders. Met ver uitzicht over de Oosterschelde. Van kleins af aan was Troy nieuwsgierig wat er allemaal achter (en ook voor) de schermen in De Heerenkeet gebeurde.

"Toen ik ouder werd, werd koken nog leuker. Ik ontdekte steeds meer smaken. Dat vulde zich maar aan. Mijn ambitie is om later restaurant De Heerenkeet over te nemen van mijn ouders. En om daar vervolgens op hoger niveau in te gaan koken."

Voorgerecht

Zoals hij dat deed tijdens de examenopdracht. De opdracht was een vijfgangenmenu, inclusief een amuse. Die moest ook nog eens vegetarisch zijn. Het voorgerecht moest schaaldieren bevatten. Een warm tussengerecht met vis en het hoofdgerecht vlees of gevogelte.

Het dessert moest bestaan uit een component van beslag en een sabayon (Italiaans dessert gemaakt van wijn, eidooiers en suiker). Ga er maar aan staan. Nu, dat deed de 18-jarige Kerkwervenaar met volle overtuiging. Met een volmaakt resultaat.

Fles champagne

"In mijn laatste leerjaar kreeg ik te maken met mijn examen: kerntakenmenu Engenering HACCP, bijhouden van bestellingen enzo. Dat heeft me een hoop tijd en stress bezorgd, ook omdat ik nog praktijktaken moest maken.

Uiteindelijk is dit allemaal goed gekomen; is mijn menu goed gekeurd en kon ik dit examen doen. Uiteraard heb ik mijn cijfer gevierd met een fles champagne", laat Troy weten.

Bezoekjes stagebedrijven

Tot september loopt hij stage bij Restaurant Scherp in Middelburg. Daarna gaat hij fulltime bij zijn ouders werken.

Dat alles onder toeziend oog van zijn trotse vriendin Jennifer Kwant. Tussendoor bezoekt hij een paar stagebedrijven, zodat hij alsmaar ervaring op blijft doen.

"Mijn passie is gekomen door het koken van mijn vader. Later ben ik het nog leuker gaan vinden door de mooie smaken die je aan gerechten kan geven. Uiteindelijk is het doel gerechten zo lekker mogelijk te maken voor de gasten. Dat verdienen ze als ze op bezoek komen."

De felicitaties stromen binnen aan de hoge oever van de Oosterschelde. Moeder Marion Snijder plaatste een berichtje over het eindcijfer 10 met vier uitroeptekens. "Was nog niet eerder op school gebeurd. Zo trots zijn we op hem", jubelt ze. Ook leermeester Mart Scherp uit Middelburg reageerde. "Trots op onze leerling Troy Snijder! Wat een prestatie."

Meer berichten