Werk van Paula Ruyssenaars
Werk van Paula Ruyssenaars (Foto: Ron Pronk)

Littekens, een zeer persoonlijk project van Paula Ruyssenaars

Paula Ruyssenaars laat van 6 tot en met 20 juli in De Kunstcadeauwinkel werk van haar afstudeerproject zien. Paula Ruyssenaars studeert aan de kunstacademie voor beeldende kunsten te Kapellen in België. Haar afstudeerproject over de watersnoodramp van 1953 heeft zij de naam 'Littekens' gegeven.

BROUWERSHAVEN - Het mixed-media afstudeerwerk van Paula bestaat voornamelijk uit een aantal tekeningen, die zijn gemaakt naar foto’s van het menselijk leed van de watersnoodramp in 1953, deels gecombineerd met krantenberichten uit die tijd. Littekens is een zeer persoonlijk project van Paula, aangezien zij veel compassie met dit onderwerp heeft. Paula is geboren in Nieuwerkerk. Zij woont daar nog steeds. In 1953 is dit dorp zwaar getroffen door de ramp, een groot deel van het eiland werd verwoest en families werden voorgoed ontwricht.

Het thema Littekens verwoordt Paula door middel van tekeningen, waarbij de littekens, die de getroffenen met zich meedragen, goed te zien zijn in de emoties die de gezichten uitstralen. De tijdsgeest is weergeven door middel van oude kranten uit die tijd. Het materiaal van de lijsten is gemaakt van het hout van een oude boerenschuur die in 1953 onder water heeft gestaan. De imperfecte gekwetste houten littekenlijsten passen perfect bij dit project.

Een ander werk bestaat uit met roestverf behandelde kistjes. De weergegeven gesloten monden, verbeelden dat over de ramp niet werd gepraat. Met een enkel werk in kleur is geprobeerd om de objecten van het project naar het heden te trekken, want helaas is deze ramp nu ook door de klimaatverandering actueler dan ooit.

Marijke Lamboo, eigenaresse van De Kunstcadeauwinkel, was bij het zien van Paula’s werk hiervan dermate onder de indruk, dat zij vond dat dit werk geëxposeerd moest worden. Voor Paula wordt dit haar eerste expositie. De Kunstcadeauwinkel is te vinden vlak bij de Markt in Brouwershaven in de Zuiddijkstraat op nummer 2. Geopend op woensdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Bovendien op de maandagen tijdens de toeristenmarkt. Op de zaterdagen is Paula zelf aanwezig.

Meer berichten