Foto:

'Gezond eten is belangrijk voor iedereen'

Stichting Corazon wil via Voedsel-actie.nl mensen met een minimum inkomen op Schouwen-Duiveland gaan voorzien van goed gevulde Corazon versboxen tegen een sterk gereduceerd tarief. Zij heeft hiervoor een fonds opgericht. Ook zoekt zij samenwerking met kerken en maatschappelijke organisaties om de doelgroepen te bereiken. De Corazonbox is een instrument voor de gemeenschap om goed te doen.

SCHOUWEN-DUIVELAND - Voedsel-actie is één van de initiatieven van de organisatie, die vanuit een christelijke overtuiging wil werken aan een duurzame samenleving zonder armoede.
Richard en Hannie Lanser, bestuursleden van de stichting, startten in 2016 met de verkoop van groenten en fruit, die vanwege vorm, formaat of kleur hun weg niet naar consument vonden, maar zouden worden weggegooid. "Zonde van al dat goede voedsel", vonden zij. Omdat de losse verkoop van groenten en fruit behoorlijk wat tijd in beslag nam, kwamen zij op het idee van de Corazonbox: een box vol verse groenten en fruit voor een week. Naast buitenbeentjes en bij de groothandel ingekochte groenten en fruit bevat de box steeds meer streekproducten. ''Wij vinden het belangrijk om lokale, kleinschalige en diverse teelten te stimuleren. Dat is goed voor de aarde en voor de mensen." Zelf zijn ze gestart met 'Eden', een microboerderij. Omdat er geen winst wordt gemaakt is de box zeer betaalbaar. Wie het niet kan betalen kan binnenkort een beroep doen op het Stichting Corazonfonds, Fiftyfifty voor een versbox. ''Gezond eten is belangrijk voor iedereen, oud of jong, arm of rijk."

Campagne

Op dit moment zijn ze nog druk bezig met het vullen van het fonds. Doneren kan via de website van Voedsel-actie.nl. Zo kunnen mensen die genoeg hebben direct de minderbedeelden in hun omgeving helpen. Om de actie meer bekendheid te geven wordt er onder andere een campagne gevoerd via een christelijke radiozender.
De stichting wil met name kerken een instrument in handen geven om goed te doen. Diaconieën kunnen een bemiddelende rol gaan spelen om de versboxen aan te bieden aan wie het nodig heeft. Volgens de bestuursleden is het belangrijk de hulp die je als kerkgemeenschap kunt bieden niet af te kopen. ''Deze actie biedt diaconiewerkgroepen en Caritasinstellingen de kans om heel concreet en persoonlijk iets goeds te doen in de directe omgeving. De hulp moet actief worden aangeboden. Mensen kloppen uit zichzelf niet zomaar aan. Biedt het dus aan, royaal en ruimhartig. Laten we een beweging van naastenliefde op gang brengen."
Ook meedoen of meer weten? Neem contact op met de Stichting Corazon via www.voedsel-actie.nl of stichtingcorazon@ziggo.nl

Meer berichten