Na de openingsspeech door Maria Bal knalden de vlinders uit de confettikanonnen, om zo Vlinderduin officieel te openen
Na de openingsspeech door Maria Bal knalden de vlinders uit de confettikanonnen, om zo Vlinderduin officieel te openen (Foto: )

'Een droom is voor ons uitgekomen!'

"Ik ben hier al bijna tien jaar mee bezig," vertelt Maria Bal, voorzitter van de Stichting Vlinderduin. "Het is prachtig dat dan nu een droom werkelijkheid wordt."

Anneke Flikweert

BURGH-HAAMSTEDE- Ze reddert, samen met Rob van Leeuwen, wat op de gezellige patio, waaraan de acht woningen van Vlinderduin gelegen zijn. "Ik had een bepaalde visie en als alles dan lukt, is dat te gek. Het was een hele tocht om zover te komen: ik liep tegen zoveel dingen aan. Wat ik nu graag zou willen is dat mensen in Zeeland en op Goeree-Overflakkee weten van ons initiatief, zodat ze eraan denken wanneer er in hun omgeving iemand is die op haar plek zou zijn bij Vlinderduin." Afgelopen zaterdag, 22 juni was de besloten opening van het wooninitiatief, voor bewoners, sponsoren en andere betrokkenen.

De Duinen van Haamstede, met zorgcentrum en patiowoningen, zijn de buren van Vlinderduin. "Kijk, dit waren in het plan ook vier patiowoningen, die gesplitst zijn in acht woningen," geven de ouders een rondleiding. "De architect maakte voor ons een aanpassing, met plek voor gemeenschappelijke ruimtes. Stichting Vlinderduin werkte daarvoor samen met Marsaki en Zeeuwland. Alles past zo mooi bij elkaar in de omgeving: het heeft dezelfde uitstraling en het is hier rustig en veilig." Er zijn twee gezamenlijke ruimtes, waarin de meiden elkaar kunnen ontmoeten: een woonkeuken met grote eettafel voor tien personen en een huiskamer. De woningen zelf hebben een woonkamer met keuken, die van alle gemakken voorzien is, een badkamer en ruime slaapkamer. Op dit moment zijn zeven van de maisonnettes en gelijkvloerse woningen verhuurd en er is nog plek voor een achtste bewoonster. Graag zelfs, want zo'n leeg huis is niet zo gezellig. Alle meiden huren zelfstandig van Zeeuwland en Stichting Vlinderduin beheert de gemeenschappelijke ruimtes. Die zijn heel gezellig ingericht en aangekleed, met hulp van fondsen en sponsoren. De betrokkenheid van de ouders is ook groot: de een hangt een lamp op, de ander kookt graag met de meiden. Ze doen dit ook echt samen.

De dochter van Maria Bal is inmiddels 31 en woonde al die tijd thuis. Het was dus wel even slikken toen ze haar eigen plekje kreeg. "Ik was aan het zoeken: hoe zou mijn dochter willen wonen? Niet bij een zorginstelling, maar zelfstandig wonen, mét begeleiding, was de conclusie. Een droom is uitgekomen." Rob van Leeuwen vult aan: "Het mooie is dat de bewoners hier zelf de regie hebben. En die zeven meiden hebben allemaal weer ergens anders moeite mee: samen slepen ze elkaar er doorheen. Ze willen voor vol aangezien worden. Maar in hun eentje in een huisje op het dorp zouden ze misschien vereenzamen. "Nu niet," zeggen de bewoonsters. Ze hebben gezellige buurvrouwen en kijken naar elkaar om en je hebt ook de groepsdynamiek. Mijn dochter ging bootcampen en prompt gingen er nog een paar. Vroeger zaten ze allemaal maar op de bank 's avonds. Ze hebben heel veel lol met het gezamenlijk koken en natafelen is hun favoriete bezigheid."

Op 17 januari kregen ze de sleutel en sinds 1 februari wonen ze er dan echt, de nu nog zeven meiden van Stichting Vlinderduin in Burgh-Haamstede. Stichting Vlinderduin biedt een antwoord op de vraag van (jong) volwassen vrouwen naar een veilige, zelfstandige, kleinschalige woonvorm met begeleiding op maat. Iedereen heeft zo een eigen plekje en gezelligheid en steun wanneer dat nodig is. Warmte en begrip voor elkaar zijn belangrijk, evenals verbinding en betrokkenheid. www.vlinderduin.nl

Meer berichten