William van der Werf wil iedereen HARTelijk bedanken voor de inzet. FOTO: Anneke Flikweert
William van der Werf wil iedereen HARTelijk bedanken voor de inzet. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Ik kreeg tranen in mijn ogen toen het doel bereikt was'

2.735 euro wist William van der Werf bij elkaar te halen, door allerlei mensen te mobileren, om zo een buurt AED aan te kunnen schaffen voor de wijk Poortambacht.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - 'Waar komt de AED te hangen?' 'Hoe werkt zo'n apparaat eigenlijk?' 'Komen er ook cursussen?' Iedereen is hartstikke trots dat het doel bereikt is, maar tegelijkertijd komen er ook vragen. Sommige vragen vergen nog wat tijd om te beantwoorden, andere wijzen zichzelf.

"Allereerst ben ik natuurlijk supertrots dat we samen zoiets voor elkaar hebben weten te krijgen," glundert William van der Werf. "Ik wil alle sponsoren heel hartelijk bedanken. Toen ik woensdag doorkreeg dat het doel bereikt was, kreeg ik de tranen in mijn ogen. Ik ben echt een weekdier wat dat betreft. We hadden nog geld nodig om er te komen en ik deelde mijn bericht op drie pagina's. En de donaties stroomden binnen: 10 euro, 5 euro, 10 euro. De eer voor de laatste 60 euro was voor kapsalon 't Schouwse Schaertje."

Zes minuten

Voor elkaar zorgen is voor William een vanzelfsprekendheid en dingen regelen zit in zijn natuur. Tweeënhalf jaar geleden behaalde hij zijn diploma reanimeren en binnen een week werd hij al opgeroepen. Hij ervoer al eerder hoe belangrijk het is om te kunnen reanimeren: zijn broer kreeg in 2011 een hartaanval op het voetbalveld. De aanwezigheid van een AED daar en snel optreden van omstanders waren zijn redding. "Ik realiseerde me dat er eigenlijk niet voldoende dekking van AED's was in Zierikzee. De eerste zes minuten na een hartaanval zijn van cruciaal belang en niet alle aanwezige AED's zijn 24/7 bereikbaar. Eigenlijk komen we er qua dekking zo'n vijf tekort in Zierikzee."

BuurtAED.nl

Bij toeval kwam William erachter dat via buurtAED.nl betrekkelijk eenvoudig een actie op te zetten is om geld in te zamelen met buurtbewoners voor een eigen AED, zelfs met korting. Eind mei begon hij zijn actie en die kon hij verlengen indien nodig. "Ik zit in de ouderraad van de J.W. van den Doelschool en school meldde zich aan om mee te helpen. Uiteindelijk haalden de kinderen 1200 lege flessen op: een indrukwekkende inzet met een prachtig resultaat. Het mooie is dat het een laagdrempelige actie is zo: niet iedereen heeft altijd geld bij de hand om bij te dragen, maar mensen hebben vaak wel wat lege flessen liggen. En zo wordt de actie tegelijk door heel veel mensen ondersteund." William gaf ook uitleg in alle groepen van de basisschool over wat een AED precies is en doet.

Nóg een tweede AED!

Maar niet alleen déze AED gaat er komen, er zit nog een leuk staartje aan het verhaal. "Er waren ook bedrijven die mij wilden sponsoren en dat kon niet met deze buurtAED-actie. Ook het Rode Kruis wilde een bijdrage leveren, evenals de leverancier van de AED. Op dit moment zijn we dus bezig met kijken of er ook een tweede AED bij kan komen hier in de wijk, voor een nóg betere dekking. Omdat we dat eerst uit moeten zoeken, duurt het nog even voor we de eerste AED een plekje gaan geven. Die komt in elk geval niet per se in de Volkerakstraat te hangen, waar ik woon. We zoeken een goede plek: buiten en goed bereikbaar en met twee AED's zou dat aan weerszijden van de wijk worden."

Meer berichten