Riet Hanse (links) en Henriëtte de Bakker voor hun winkel in de Visstraat in Zierikzee. Wie komt deze dames en de andere vrijwilligers helpen? FOTO: Gerrit van Loon
Riet Hanse (links) en Henriëtte de Bakker voor hun winkel in de Visstraat in Zierikzee. Wie komt deze dames en de andere vrijwilligers helpen? FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Jona zoekt naarstig naar vrijwilligers

 "Wanneer we geen nieuwe vrijwilligers krijgen wil dat niet zeggen dat we gelijk moeten sluiten. Maar er is een enorme noodzaak, dat is de realiteit. We houden goede hoop op nieuwe aanmeldingen", vertelt Henriëtte de Bakker van de Christelijke Boekhandel Jona in de Visstraat in Zierikzee.

door Gerrit van Loo

ZIERIKZEE – De oproep van Jona die hing op diverse openbare plekken op het eiland laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Eén zin springt er uit. "In het belang van het voortbestaan van Jona zijn wij dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers (m/v)." Het woordje dringend is vetgedrukt. Zo'n twee weken hangt de oproep er nu. Het resultaat is nog niet fraai. Geen enkele reactie, laat staan een vrijwilliger, is binnen. "Maar laten we het niet te negatief benaderen", zegt Henriette de Bakker uit Scharendijke. "Wij houden goede hoop."

Zelf is ze sinds 2017 vrijwilligster. Riet Hanse die afgelopen maandagmiddag ook aanwezig is in de winkel, sinds 2018. In totaal heeft Jona momenteel vijftien enthousiaste vrijwilligers (dertien vrouwen, twee mannen) die dagdelen werken in de boekhandel in Zierikzee. Naast boeken zijn er kaarten, cadeaus én kosjer Israëlische producten te verkrijgen (zie kader). "De afgelopen jaren hebben er door allerlei privéomstandigheden vrijwilligers moeten stoppen. Roostertechnisch lopen we vast."

In 2015 maakte Jona een doorstart. De boekhandel verhuisde van de Meelstraat naar de Visstraat. De bedoeling was een sterke bezetting te hebben, het dubbele van het huidige aantal. Dat lukt steeds minder goed. Sterker nog, ook het Stichtingsbestuur van Jona (voorheen drie mannen) zoekt nieuwe bestuursleden. Er zijn er nu slechts twee in functie. De nood is hoog, al zien Riet en Henriëtte mogelijkheden in hun trouwe achterban. "De kerken op het eiland, de christelijke scholen en onze vaste gasten, we kunnen er op terugvallen en hopen uit onze kringen toch nieuwe mensen te krijgen."

Niet opdringerig

Jona is meer dan alleen een boekwinkel. "Wij zijn er voor gesprek. Een luisterend oor bij het kopje koffie. Er is veel eenzaamheid. Wij vertellen over de Bijbel, maar dringen dat niet op. Iedereen is bij ons welkom. Wij zijn een open winkel. Het is prettig dat een nieuwe vrijwilliger een christelijke achtergrond heeft, zodat hij of zij bij vragen naar de Bijbel weet te antwoorden. Al kan ons kernteam daar goed mee helpen", zegt Riet Hanse uit Zierikzee.

Loop een paar daagjes mee

De twee dames hopen dat nieuwe vrijwilligers de schroom van zich af gooien en een dagdeel in de week hun diensten aanbieden. "Als je geïnteresseerd ben, bel ons, loop een paar daagjes mee. Dan krijg je een beeld van hoe het hier gaat. We verwachten niet direct dat je bestellingen afhandelt of de kassa hanteert. Je rolt er langzaam in."

Veel energie

Vrijwilligers krijgen voor hun werk in Jona ook wat terug. Niet alleen de tweejaarlijkse creatieve dag met alle vrijwilligers, ook de mooie gesprekken met klanten. "Met iets kleins maak je veel mensen blij. Dat mensen hun verhaal kunnen doen, geeft jezelf ook veel energie."

"Jona heeft zeker bestaansrecht. Over de Bijbel vertellen alleen al is een hele meerwaarde", aldus Henriëtte de Bakker.

Vanaf 1 juli is Jona op de maandag helemaal dicht. Van 15 juli tot 17 augustus gaat een zomerrooster in werking. Dan is Jona elke werkdag, uitgezonderd dus de maandag, open van 10.00 tot 14.00 uur. Op de zondag is Jona uiteraard dicht. Aanmelden kan bij: hddebakker@gmail.com

Meer berichten