Foto:

Kunstroute in het Havenkwartier

ZIERIKZEE - Zondag 7 juli wordt de Kunstroute in het Havenkwartier van Zierikzee gehouden. Iedere eerste zondag van de maanden maart tot oktober van 13.00 tot 17.00 uur staat de deur open bij de volgende locaties: Schilderclub Tussen de Havens in het Sint Jacobshofje, Sint Domusstraat 51-53, schilderijen en beeldende kunst. Saskia Eggink, Sint Jacobsstraat 1, etstechniek en vintage. Galerie BuB-Art, Sint Domusstraat 58, fotografie, glaskunst, schilderijen en keramiek. Charlotte Beunders, Korte Groendal 16, grafische techniek en olieverf, geïnspireerd door duikervaringen. Galerie Het Nieuwe Burgerweeshuis, Poststraat 45, bronzen beelden in huis en tuin.

Schilderclub

Elke maandagavond komen ze bij elkaar in het Sint Jacobshofje in Zierikzee, de leden van Schilderclub Tussen de Havens. Ze schilderen elk voor zichzelf en zonder docent, wat altijd de bedoeling was. Ondertussen wisselen deze kunstenaars nieuwtjes uit en is er wat te drinken met vaak een hapje. Onderling overleg en advies, dat hoort er bij. 'Je leert van elkaar', zegt Mattie Bakker. Op 13 mei 1982 is de schilderclub officieel geopend, in het pand Visstraat 12 voorheen winkel De Schapekop. De begane grond werd ingericht als galerie en de twee verdiepingen werden werkruimten. De huur was één gulden per jaar, huisbaas Herman Deurloo (van de Hema) was ook lid. Enkele avonden per week troffen bijna 20 amateurschilders elkaar hier. Het was een initiatief van Bert Zondag, Marianne Gerards, Henk de Muynk en Cocky Bruijnzeel.
In 1985 schrijft de Zierikzeesche Nieuwsbode: 'Amateurclub Tussen De Havens heeft ruimte en tijd voor nieuwe leden'. Er worden dan toch kort lessen gegeven, door Hans van Blooys.
Toen het pand verkocht werd, kreeg Tussen de Havens gastvrijheid in het Sint Jacobshofje van beheerder Ria Geluk namens de gemeente, later door de Odd Fellows. 'Dat was in 1990', zegt Nelly Nelisse.
Nu zijn er geen lessen meer, maar wel maandagavonden. De club bestaat uit zeven leden, die het er prima naar hun zin hebben. Eén zondag per maand kun je er je werk exposeren, tijdens de kunstroute. Voor redelijk gevorderde schilders: enkele nieuwe leden zijn welkom, vooral mannen. Het is er altijd gezellig met koffie, later een wijntje, lekkere hapjes er bij. En dat blijft zo nog wel een tijdje doorgaan.

Meer berichten