Hans Boogert overhandigt materialen en gereedschap aan Leen Verloo en kinderen van de Timmerclub. FOTO: Petra Ruitenbeek
Hans Boogert overhandigt materialen en gereedschap aan Leen Verloo en kinderen van de Timmerclub. FOTO: Petra Ruitenbeek (Foto: Petra Ruitenbeek)

'Gouden handen hebben sommige kinderen'

Vrijwilliger Bert zaagt hartjes uit een stuk plaat voor Jasmijn. Er wordt geschroefd, getimmerd en gezaagd.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - De Timmerclub in gebouw 4SD in Zierikzee is elke maandagavond een groot succes. Afgelopen maandag was de laatste keer voor de vakantie en tegelijk was het een klein feestje. Hans Boogert, van bouwbedrijf Boogert overhandigde namelijk allerlei materialen aan de kinderen en begeleiders van de timmerclub.

"Kijk, hier op dit prikbord heb ik allerlei foto's uit de afgelopen jaren," wijst een trotse Leen Verloo. "Dit meisje is nu binnenhuisarchitect. Ze kon eerst geen hamer vasthouden, maar bleek een fantastisch inzicht te hebben. Moet je kijken wat een mooi kastje ze maakte. Gouden handen hebben sommige kinderen. En zie deze prachtige picknicktafel. Maar soms maken ze in het begin ook een vogelhuisje waar de vogels links, rechts, voor en achter door naar buiten kunnen vliegen. Ruimtelijk inzicht moet groeien." Leen Verloo was het die 27 jaar geleden met de Timmerclub begon, toen nog bij het Leger des Heils en later bij het MFC en daarna 4SD. Op een gegeven moment werd de Timmerclub zó populair dat Leen een oproep voor meer vrijwilligers moest doen. En dat is goed gelukt: samen met Bert, Jan en Roel runt Leen de Timmerclub. "In je eentje is het op een gegeven moment amper meer te doen: je kunt niet eens naar de wc. En we helpen de jongere kinderen ook met machines omgaan- je kunt ze niet zomaar een decoupeerzaag in handen geven. De oudere kinderen helpen ook vaak de jongere deelnemers. Er zitten slimme kinderen bij hoor. En vorige week wilde ik afzeggen, vanwege de hitte, maar mooi dat ze gewoon door wilden gaan."

Jasmijn verft de hartjes paars en rood- voor haar moeder, die morgen jarig is. "Mijn dochter heeft eigenlijk dansles op maandag, maar ze wilde zó graag naar de timmerclub," vertelt een andere moeder. "Gelukkig is het nu vakantie van dansles, dus kan ze zich hier nu uitleven. Ze mogen ook lekker zelf werkstukken verzinnen, dat maakt het leuk."

"Hij is er," gonst het door het zaaltje in het jongerencentrum. "En hij heeft sjouwers nodig." Even later arriveert directeur Hans Boogert van het gelijknamige bouwbedrijf met een forse hoeveelheid plaatmateriaal, maar ook twee Makitakoffers met professionele schroefboormachines, bitjes, boortjes, houtlijm, handzagen en schroeven. "Van alles wat," zegt Boogert opgetogen. "Ik zag een artikel in de Inwonerskrant over de Timmerclub en dat had ik uitgeknipt. Mijn collega van de werkplaats bleek precies hetzelfde gedaan te hebben. Vervolgens vroeg ik directie-secretaresse Monique om contact op te nemen met Leen Verloo, om te vragen of ze nog materialen konden gebruiken." Leen Verloo vertrouwde dat telefoontje niet. "Ik dacht dat mijn collega's een geintje met me uithaalden, dus belde ik terug. 'Met Bouwbedrijf Boogert,' hoorde ik. Het was dus écht zo."

"De Timmerclub sprak me gelijk aan," legt Hans Boogert uit. "Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. We willen graag een steentje bijdragen. Hier leren ze de eerste kneepjes van het vak. En wie weet, komen ze later bij ons of een ander bouwbedrijf werken." "We zijn er hartstikke blij mee," zegt Leen Verloo beduusd. "We hebben er ook nog échte spijkers bij gedaan én een timmermanspotlood," wijst Hans Boogert.

De Timmerclub valt onder verantwoordelijkheid van SMWO- Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio. Over zeven weken begint de Timmerclub weer, na de zomervakantie. Iedereen van 6 tot 12 is welkom op maandagavond van half 7 tot half 8 in gebouw 4SD. Extra vrijwilligers en materialen zijn altijd welkom.

Meer berichten