Stan de Looze geconcentreerd in de ringen. FOTO: Iman Padmos
Stan de Looze geconcentreerd in de ringen. FOTO: Iman Padmos (Foto: Iman Padmos)

'Stan de Looze heeft talent in combinatie met een goede inzet'

"Ik stond vroeger al graag op m'n kop," kijkt GV Delta Sport turner Stan de Looze terug naar hoe het begon voor hem met turnen.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Toen hij bijna 7 was ging hij met een vriendin mee naar turnen. "Ik vond het meteen leuk." Stan is inmiddels 15 en turnen is het nog steeds helemaal voor hem. Eind mei werd hij Nederlands kampioen op de vloeroefening en behaalde hij een bronzen medaille voor voltige.

In de aanloop naar het NK waren er drie wedstrijden, waarbij Stan voldoende moest presteren om door te mogen naar het NK. "Als je eerste of tweede bent bij een toestel mag je altijd door. Voltige is voor veel turners lastig, dan moet je extra oefenen en veel elementen proberen. Soms is het wel spannend: tijdens het NK was ik een beetje zenuwachtig, maar dat is normaal." In deze leeftijdscategorie en op dit niveau, 2e divisie junior, is het de eerste keer dat Stan zo scoort op het NK. "Ik vind het wel leuk, maar ik heb er ook hard voor gewerkt." Het NK in Alkmaar duurde twee dagen. "Als het ver weg is, dan verblijven we meestal in een hotel. Ik neem altijd mijn eigen kussen mee. En ik heb een soort ritueel dat er automatisch ingeslopen is: ik draag altijd een ketting en die geef ik dan voor de wedstrijd aan mijn moeder."

Uiteindelijk is het doel van Stan om in de eerste divisie te gaan turnen. Zijn begeleider en trainster Jutta Padmos is trots op hem. "Het talent is er zeker en de inzet ook." Soms is het wel lastig het turnen met school te combineren, al zijn er afspraken gemaakt. Stan zit in 2 havo en als toetsweken samenvallen met turnwedstrijden moet hij goed plannen en keuzes maken. Tijdens gymnastiek werkt hij aan zijn huiswerk: hij beweegt tenslotte al genoeg.

Het bijzondere aan turnen is dat je een team spirit hebt, zónder een teamsport te beoefenen. Jutta Padmos: "Het zijn allemaal heel goede kennissen en ze moedigen elkaar ook aan. De jongens geven elkaar allemaal een high five- heel bijzonder! Stan en ik hebben een goede band: het komt altijd prima aan wat ik zeg. Het is belangrijk de oefeningen te automatiseren en extra goed dóór te gaan, juist als je fouten hebt gemaakt. Het gaat om keuzes maken en discipline, maar alles is bespreekbaar. Alleen vanuit plezier kun je optimaal presteren, niet als je je zorgen maakt over school." Stan: "En vóór elke wedstrijd eet ik een hamburger: dat is een ritueel dat zo gegroeid is."

GV Delta Sport turner Stan de Looze werd op 26 en 26 mei in Alkmaar Nederlands kampioen op het turnonderdeel vloeroefening. Daarnaast kreeg hij een bronzen medaille op het onderdeel voltige. Een dag eerder werd hij zesde op de NK-meerkamp.

Meer berichten