Vlnr: Nathalie den Boer (gehurkt), Carolien Kooiman, Annerienke de Bilde, Jetty van der Werken, Jan van de Velde, Jan Nuit, Chris Timmerman.
Vlnr: Nathalie den Boer (gehurkt), Carolien Kooiman, Annerienke de Bilde, Jetty van der Werken, Jan van de Velde, Jan Nuit, Chris Timmerman. (Foto: )

Kringloop wordt sfeervolle winkel en geen rommelhal

Stichting Woord & Daad maakte vorige week woensdagavond de meest recente plannen bekend voor de nieuwe kringloopwinkel in het oude Jumo-pand in Nieuwerkerk. Op de plek waar vroeger de aardbeien lagen, zaten mensen te luisteren naar het nieuwe bestuur. Ze waren enthousiast over de indeling en aankomende werkwijze. "Mannenpashokje? We draaien ons wel om, hoor."

door Gerrit van Loon

NIEUWERKERK – Het was voor het eerst dat het bestuur geïnteresseerden in het winkelpand zelf uitnodigde. Voor een beter beeld hoe de kringloopwinkel eruit komt te zien. De streefdatum werd op 31 oktober gezet. Voor de bouwvakvakantie moet de brandwerende tussenwand van de kringloopwinkel en de nieuwe winkel van Bloem Marie er staan. Dan kan worden gestart met het weghalen van rekken, slopen, schilderen en wat al niet meer. Stichting Woord & Daad huurt het pand, inclusief de inventaris. De twee rolluiken bij de ingang (dezelfde als bij de oude Jumbo) laten langer op zich wachten.

Het zevenkoppige bestuur stelde zich voor. Bekende gezichten uit Nieuwerkerk, maar ook mensen uit Dreischor en Ouwerkerk. Voorzitter is Jenny van der Werken. Penningmeester is Chris Timmerman (ook voorzitter van de dorpsraad) die net als algemeen bestuurslid Jan Nuit (voormalig docent op de Prins Maurits) om de hoek in Nieuwerkerk woont. Altijd handig. "Ik heb tijd vrij om dit te doen", aldus Nuit. Secretaris Jan van de Velde komt uit Dreischor. Nathalie den Boer, coördinator vrijwilligers, komt uit Ouwerkerk. Haar moeder Annerienke de Bilde verzorgt de pr en communicatie en werkt om de hoek bij 'd Achteromme. Carolien Kooiman is de commerciële manager. Er hebben zich inmiddels 45 vrijwilligers aangemeld. "Meer mensen zijn altijd welkom", roept Nathalie die nog lege vakken in haar opvulschema heeft.

De toekomstige kringloopwinkel heeft geen winstoogmerk. De opbrengsten komen ten goede aan projecten van Woord & Daad in Sierra Leone. Het geld gaat naar een rijst- en mangoproject. "Wij doen dit niet voor onszelf, maar voor onze naasten", aldus Van der Werken. "Veel mensen zetten zich belangeloos in voor hulpbehoevenden aan de andere kant van de wereld. Vanuit Gods Woord komen wij tot daden."

Waar de geïnteresseerden misschien wel het meest oren naar hadden, was de indeling van de kringloopwinkel. "Het worden niet allemaal spullen op een rij. Geen rommelhal, maar sfeer met een koffiehoek en veel houten afwerkingen. Een wand met schilderijlijsten bijvoorbeeld. Een kledingafdeling met pashokjes voor mannen en vrouwen. Een repaircafé waar kleding hersteld kan worden. Boeken passen prima in de koelingen waar voorheen de krieltjes lagen. In het midden een themablok waar om de 1 á 2 maanden afwisselende producten op komen te staan.

Carolien Kooiman: "Zodat het om de zoveel tijd er weer anders uit ziet. Dat blijft mensen trekken." Kortom: zoveel goede ideeën; je zou spontaan van je stoel vallen.

Meer berichten