Bij Janine in de straat, in La Marina, Spanje. FOTO: Jos Roos
Bij Janine in de straat, in La Marina, Spanje. FOTO: Jos Roos (Foto: Jos Roos)

'Ik maak werk van mijn droom'

Ze was al vijf maanden niet naar Nederland terug geweest, Janine Versteeg, maar speciaal voor het vrijgezellenfeestje van Marieke Mandemaker kwam ze even terug uit Spanje.

door Anneke Flikweert

OUWERKERK - "Mijn vriendin Elly haalde me in Bruinisse van de bus, zodat zo min mogelijk mensen mij van te voren konden zien. En daarna moest ik even onderduiken, totdat ik Marieke kon verrassen. Voor je het weet zou ze te horen krijgen dat ik op het eiland was." In september ging Janine naar Spanje voor een filmopdracht en ze voelde zich daar gelijk helemaal goed. "Een heerlijke omgeving en ik maakte er gelijk vrienden. Ik nam de stap om in december op proef naar Spanje te gaan, om te kijken of ik er ook echt wilde wonen. Ik kon via een makelaar uit twee appartementen kiezen en ik koos een lekker licht appartement, midden in La Marina, ten zuiden van Alicante. Ik moest een NIE-nummer aanvragen, een soort burgerservicenummer: dat deed ik in december en in april kreeg ik het eindelijk."

In Spanje wonen en werken bevalt Janine uitstekend. "Het is nooit super heet, want we zitten 900 meter van het strand. De winkels zijn tussen 14.00 uur en 17.00 uur dicht. Ik werk zelf tussen 11.00 uur en 15.00 uur en 's avonds in een lunchcafé, D-Santé. La Marina is een klein, gemoedelijk plaatsje, met zo'n 1200 inwoners. Er wonen Nederlanders, Spanjaarden, Duitsers en Engelsen en vooral de Engelsen klitten erg bij elkaar. Ik ben meteen op Spaanse les gegaan, omdat ik zo snel mogelijk met mensen in contact wilde komen. Ik sprak al een beetje Frans en dat helpt. Door mijn werk leer ik veel mensen kennen. In maart had ik griep en binnen een mum van tijd stonden mensen aan mijn deur. 'Ben je ziek?' Toen ik naar Nederland afreisde ging iedereen mij ook uitzwaaien."

De eigenaar van het lunchcafé waar Janine werkt, Andrew Borges, is een Engelsman die ooit dit bedrijfje begon met zijn Spaanse vriendin, maar die relatie was al snel voorbij. Janine: "Hij wilde er eigenlijk mee stoppen. Toen ik er een bakje ging doen, vroeg hij of ik niet kon komen helpen en tegelijkertijd wat Nederlandse dingen kon introduceren. Dus nu hebben we ook tosti's en bitterballen en zelfs gehaktballen. Als er Nederlanders bij ons komen zijn ze altijd verrast. Het leuke van in Spanje wonen is dat het leven zich buiten afspeelt. Je gaat lekker ergens koffie drinken en het leven is ook niet zo duur, maar de lonen zijn hier ook lager. Je bent ook zo weer in Nederland- het is maar tweeënhalf uur vliegen en als je van te voren boekt kost het maar een paar tientjes. In Nederland werkte ik 40 jaar in de horeca, maar dat was heel anders dan in Spanje: veel hectischer. In Spanje is het gemoedelijker. En na een dag werken ga ik lekker zwemmen."

Janine blijft van avontuur houden. Zo paste ze een tijdje op het huis van mensen die in het buitengebied van La Marina wonen. "Ze hadden een hond en die kon niet mee op reis. Ik kreeg in die tijd allerlei kennissen op visite en dat is altijd gezellig. En er is alweer een andere 'huizenoppasafspraak' uit voortgekomen, in Curaçao zelfs." Inmiddels is Janine alweer lang en breed terug in Spanje en is het seizoen daar begonnen. "Ik ga me nu op één ding focussen: mijn plekje vinden en lekker werken. Ik bouw nu zelfs pensioen hier in Spanje op. Wat ik meeneem terug naar Spanje? Dropjes, kleine stroopwafeltjes én oude kaas!"

Meer berichten