De Surfspot Brouwersdam is een unieke locatie in Nederland en zelfs in heel West-Europa. FOTO: Chantale Pöttgens
De Surfspot Brouwersdam is een unieke locatie in Nederland en zelfs in heel West-Europa. FOTO: Chantale Pöttgens (Foto: Chantale Pöttgens.)

'Surfspot Brouwersdam vieren we met een Surfparty'

Het is tijd voor een feestje, vinden ze bij de Brouwersdam, in combinatie met de actiegroep Save Our Surfspot/Brouwerseiland NEE en de Regiocup Zuid: de vergunningen voor Brouwerseiland zijn immers vernietigd en dat willen ze vieren.

door Anneke Flikweert

BROUWERSDAM - Op 30 april was er goed nieuws over de surfspot: het bestemmingsplan Brouwerseiland en de Natuurwetvergunning zijn vernietigd. "De Raad van State heeft ons als windsurfers en natuurorganisaties gelijk gegeven. De argumenten zijn dusdanig fundamenteel, dat de kans zeer groot is dat onze surfspot blijft bestaan," vertelt Jitske van Popering van de actiegroep Brouwerseiland NEE. "Dat is belangrijk, want dit is de laatste surfspot die we hebben. We hadden er ooit drie: eentje bij Scharendijke, bij Het Dolfijntje. Een tweede bij Punt West. En dan deze, laatste plek. We zijn heel blij dat die behouden kan blijven, maar tegelijkertijd blijven we alert. Ik hoop dat de ontwikkelaar en de gemeente snel duidelijkheid gaan geven, want zij zijn nu aan zet. We hebben het tij mee, want tegenwoordig wordt er heel anders gedacht over de aanleg van dit soort luxe parken."

Zaterdag 13 juli is een mooi moment om het voortbestaan van Surfspot Brouwersdam te vieren en dat gebeurt natuurlijk door overdag lekker te surfen, tijdens een Funrace, waarbij iedereen een kijkje kan komen nemen. Aansluitend is er een barbecue voor mensen die zich ingeschreven hebben daarvoor en een surfparty, vanwege de inzet van alle surfers voor Brouwerseiland NEE.

"Deze surfspot is heel bijzonder," legt Jitske van Popering uit. "De wind, het water, veiligheid en toegankelijkheid maken het een unieke locatie in heel Nederland en zelfs in heel West-Europa. Veel professionals trainen hier, maar het is ook een ideale plek voor beginnende surfers. De wind is heel stabiel, door de Brouwersdam in de buurt. In de beschermde kom is het heel veilig surfen, maar je kunt er ook zó uitvaren en dan zit je midden op de Grevelingen. Het bijzondere is dat je als surfers samen een soort 'community' bent en dat merk je als er iets aan de hand is, zoals met het verzet tegen Brouwerseiland."

De Raad van State concludeerde dat de effecten op de wind onvoldoende in beeld waren, dat de openbare toegankelijkheid van de zogenoemde 'surfoever' onvoldoende gewaarborgd was en de compensatie van parkeerplaatsen voor surfers binnen Brouwerseiland is niet goed vastgelegd.

Op zaterdag 13 juli 2019 is er een echt surffeestje bij het Surfcentrum Brouwersdam, met overdag een Funrace, in samenwerking met de Brouwersdam Cup. Aansluitend is er een barbecue voor mensen die zich online aanmelden en daarna is er een surfparty mét DJ.

Meer berichten