Tom Hoezen en Kamiel van Langeraad bakken ze bruin in de keuken van de Rabobank. FOTO: Cleopatra Pavlovic
Tom Hoezen en Kamiel van Langeraad bakken ze bruin in de keuken van de Rabobank. FOTO: Cleopatra Pavlovic (Foto: )

Zeeuwse friet van De Aardappeleters

In de afgelopen weken leerden ze alles over de basisboekhouding, marketing, pitchen en tussendoor kregen ze zelfs les van freerunner Boris, om de spieren wat los te maken. De nieuwe lichting ZomerOndernemers is weer aan de slag.

door Anneke Flikweert

DREISCHOR - Kamiel van Langeraad uit Dreischor is een van de drie deelnemers van Schouwen-Duiveland. "In totaal doen er twintig jongeren mee," vertelt hij. Vorige week maandag begonnen ze met een driedaagse training in het kantoor van de Rabobank in Goes.

"We maakten kennis en kregen allerlei opdrachten, bijvoorbeeld het bouwen van een toren van bekertjes, zonder te praten. Maandagmiddag was er een guerilla actie: iedere groep kreeg 10 euro en we moesten een plan bedenken om dat geld te vermenigvuldigen. Op dinsdagochtend kregen we dan drie uur de tijd om het plan uit te voeren. Mijn uiteindelijke plan is om samen met Ryan Boogerd een frietkraam te beginnen, maar Ryan is nog op vakantie, dus ging ik aan de slag met Tom Hoezen, die soortgelijke plannen heeft voor in Goes. Met een groepje van zes gingen we friet bakken, dat mocht in het restaurant van de Rabobank en vier van ons gingen auto's wassen. De kantinebeheerster vond het prima wat we deden en dacht met ons mee. En een groepje deelnemers hielp met aardappels schillen: ik had Agria's- echte frietaardappels meegenomen van thuis." Het was een wonderbaarlijke ervaring om te merken hoe je met een relatief kleine investering aardig wat geld kunt verdienen, merkte Kamiel. "In totaal kwamen we op 96 euro uit: 16 euro per persoon. Het was niet echt een wedstrijd, maar onze groep had wel de meeste winst. Al was er ooit een groepje dat 300 euro bij elkaar verdiende, vertelde onze coach Cleopatra."

Ook deze week wordt er nog verder geleerd en gedacht. Zodra Ryan terug is gaan ze hun caravan inrichten, om zelf op locatie Zeeuwse friet te kunnen gaan bakken. Ze konden een caravan overnemen die al als 'foodtruck' gebruikt werd. "Er zit al een luik in en de stroom is in orde. Alleen de afzuigkap werkt niet, dus dan moeten we de ramen openzetten, maar die lucht lokt ook weer klanten. We hebben geen professionele frietpan, want we moeten alles rond zien te krijgen met het budget dat we krijgen van ZomerOndernemer. Onze naam wordt 'De Aardappeleters,' naast friet willen we later ook andere aardappelproducten aanbieden, allemaal met aardappels van boeren uit de buurt: dat smaakt veel beter dan uit zo'n zak van de groothandel. We willen hier op het dorp of bij feesten en partijen staan, waar mensen zin hebben in lekkere friet. Binnen een paar weken gaan we starten- dat hangt nog een beetje af van het rond krijgen van de vergunningen. Ik vind ZomerOndernemer een aanrader: het is een hele goede ervaring, omdat je allerlei cursussen en bedrijfsbezoeken erbij krijgt. Ik ga mijn profielwerkstuk ook schrijven over wat ik hier allemaal van leer, dus dat is mooi meegenomen."

Aardappel Eters is te vinden op Facebook en als aardappeleters_zeeland via Instagram.

Via het project ZomerOndernemer kunnen jongeren kennismaken met het ondernemerschap in een veilige omgeving, waarin ze opgevangen kunnen worden als ze onderuit gaan. Ondernemen is leuk en jongeren moeten dat ook als baanoptie zien. De markt heeft jonge ondernemers nodig, zij zijn de werkgevers van de toekomst. ZomerOndernemer Zeeland is te vinden op Facebook en via www.zomerondernemer.nl

Meer berichten