Alison Nuis tijdens de Strao. FOTO: Janne van Gilst
Alison Nuis tijdens de Strao. FOTO: Janne van Gilst (Foto: Janne van Gilst)

Foto's van verhalen die ertoe doen

Ze zit op het kunstwerk in de vorm van Schouwen-Duiveland mét parel, voor de Nieuwe Kerk, bij te komen van alle indrukken tijdens de opening van de World Press Photo expositie, met haar eigen, winnende foto's van de Strao naast zich, groot afgedrukt: fotografe Janne van Gilst.

Anneke Flikweert

ZIERIKZEE- De foto's van Janne van Gilst en Marianne Velthuis werden door een professionele fotojury geselecteerd als de projecten die er het meest uitspringen bij de Zeeuwse aanvulling op de World Press Photo expositie. Hun foto's zijn vanaf afgelopen weekend te zien op grote doeken vóór de Nieuwe Kerk. Alle andere foto's zijn binnen te bewonderen. Janne fotografeerde paarden tijdens de Strao. "Eigenlijk is dit de eerste foto die ik op deze manier genomen heb," legt Janne haar keuze voor deze inzending uit. En dat terwijl ze tientallen foto's van prachtig versierde paarden met ruiters maakte. "De lucht is hier helemaal goed en er gebeurt iets. Ik vroeg de mensen om trots te kijken en niet te glimlachen en dit meisje heeft precies de goede blik. Gaandeweg ontdekte ik hoe ik deze serie paarden precies wilde hebben: het is een proces."

Vorige week vrijdag werd de World Press Photo expositie officieel geopend en wat is er mooier dan de verhalen achter de foto's te horen van de curator zelf, Jerzy Brinkhof. Al vertellen de verschillende foto's in de Nieuwe Kerk natuurlijk zelf ook hun verhaal én legt de begeleidende tekst de achtergronden bij het beeld uit. "Ik heb de vrijwilligers van de Nieuwe Kerk ook de bijbehorende uitleg meegegeven," vertelt Jerzy Brinkhof. "Dus ook zij kunnen mensen zo meeleiden door de expositie." Het doel van World Press Photo is het publiek verbinden met verhalen die ertoe doen. Sinds het begin in 1955 is World Press Photo de belangrijkste fotowedstrijd ter wereld. Dit jaar deden er 4.738 fotografen uit 129 landen mee die zo'n 78.000 beelden instuurden. Vorig jaar was er een expositie in Hulst, dit keer is in Zierikzee het werk van 43 winnende fotografen te zien. De expo in Zierikzee laat de 157 beste foto's zien op groot formaat. Marcel Kollen van de Rotterdamse stichting Daguerre haalde de expositie naar Zierikzee en zorgde voor de Zeeuwse aanvulling.

De Foto van het Jaar, van de Amerikaan John Moore, is het iconische beeld van de bijna 2-jarige Yanela die huilend toekijkt hoe haar moeder wordt gefouilleerd. Daarnaast zijn er foto's te zien uit acht categorieën: algemeen nieuws, hard nieuws, sport, hedendaagse kwesties, dagelijks leven, portretten, natuur en langlopende projecten. Ontroerende foto's, zoals de serie over flamingo Bob, die op Curaçao tegen het Hilton aanvloog en liefdevol opgevangen werd door de nicht van fotograaf Jasper Doest. Aangrijpende foto's van zwangere ex-FARC-soldaten, aanslagen, migratie, oorlog en de gevolgen daarvan. Ze nestelen zich op je netvlies en het verhaal dat ze vertellen blijft hangen.

Op 1 augustus zal fotograaf Corb!no - Maarten Corbijn - te gast zijn tijdens de 'Zierikzee Photo Talks' in fiZi. Vanaf 20.00 uur begint de avond met 'talks' van drie uiteenlopende fotografen: Emily van Dijk, Janne van Gilst en Bruno Slagboom. Na de pauze vertelt Corbijn over zijn eigen werk. Er zijn 100 plekken beschikbaar. Tickets zijn online al verkrijgbaar voor 8 euro per stuk (inclusief toegang tot de tentoonstelling zelf).

World Press Photo in de Nieuwe Kerk in Zierikzee is te zien tot en met zondag 4 augustus 2019, maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Naast de World Press Expositie is het werk te zien van 11 deelnemers binnen het thema 'waargebeurd.'

Meer berichten