De dorpsraad Burgh-Haamstede heeft Aart van Zuijen (1892 – 1974) voorgedragen voor een beeld in Burgh.
De dorpsraad Burgh-Haamstede heeft Aart van Zuijen (1892 – 1974) voorgedragen voor een beeld in Burgh. (Foto: )

Stichting Renesse schenkt elfde standbeeld aan Burgh

Dit jaar is het de elfde keer dat de Stichting Renesse de lokale gemeenschap een beeld schenkt dat blijvend herinnert aan iemand die van betekenis is geweest voor Schouwen-Duiveland. Het gaat daarbij om mensen die op Schouwen-Duiveland hebben gewoond en waar velen grote gevoelens van sympathie en waardering voor koesteren.

BURGH - Dit jaar valt de beurt aan Burgh. De dorpsraad Burgh-Haamstede heeft Aart van Zuijen (1892 – 1974) voorgedragen. Dorpsraadvoorzitter Kees Veerhoek licht de keuze toe: "Aart Van Zuijen was een herenboer, maar dan anders. Hij was een sociaal werkgever. Voor zaken waarvoor het geld ontbrak, zette hij zijn personeel in. Hij stond bekend als een sociaal man, iemand met veel gemeenschapszin, een weldoener. Zo stelde hij onder meer zijn eigen weiland beschikbaar om voetbalwedstijden mogelijk te maken. Veel autochtone inwoners hebben goede herinneringen aan hem."

Bestuurlijk

Ook op bestuurlijk terrein was Aart Van Zuijen actief. Zo was hij wethouder van de gemeente Burgh en had hij zitting in de Raad van Toezicht van de Boerenleenbank. Vanwege zijn grote inzet voor sport, werd later het sportpark aan de Leliëndaleweg in Burgh naar hem vernoemd.

Beeldentraditie

Vicevoorzitter Marianne van den Hoek–Huijbregts van Stichting Renesse: "We zijn de beeldentraditie in 2009 begonnen met het schenken van het beeld van Pieter Mogge aan Zierikzee. Daarna volgden achtereenvolgens de plaatsing van beelden in Brouwershaven, Noordgouwe, Dreischor, Kerkwerve, Sirjansland, Haamstede, Oosterland, Westenschouwen en laatstelijk in Ouwerkerk. Het is bijzonder te zien dat een beeld de gemeenschapszin versterkt, verhalen oproept en mensen verbindt. Behalve dat, geeft dit meerjarige beeldenproject de beeldende kunstenaars van het eiland de ruimte om zich te profileren en te laten zien wat ze in huis hebben."

Kunstenaar

Het beeld voor Burgh wordt vervaardigd door beeldend kunstenaar Vincent Krans uit Ouwerkerk en zal in het najaar van 2019 traditiegetrouw door burgemeester Rabelink worden onthuld. De onthulling is een feestelijke happening waar alle inwoners van harte welkom zijn.

Meer berichten