Ruben Marijnissen voor zijn melkveehouderij. De windmolen zal eind november achter de grote schuur rechts omhoog komen. FOTO: Gerrit van Loon
Ruben Marijnissen voor zijn melkveehouderij. De windmolen zal eind november achter de grote schuur rechts omhoog komen. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Windmolen in de polder: 'Het is maar een lilliputter'

Anton en Ruben Marijnissen denken dat ze wel eens voorlopers kunnen zijn op het eiland. Eind november staat er achter hun boerenschuren aan de Stoofweg in Nieuwerkerk een windmolen van 15 meter hoog. Nu al worden vader en zoon benaderd door andere mensen hoe ze dat doen. "De windmolen wekt voor een jaar verbruik op."

door Gerrit van Loon

NIEUWERKERK – Het hele bedrijf, inclusief de melkrobots, worden als de windmolen draait van eigen energie voorzien. Hoe duurzaam wil je het hebben? "Bij iedere tik, weer een paar centen binnen", lacht Ruben Marijnissen. "Als de molen er straks staat, zal ik wel meer met de wind bezig zijn. Ik krijg een app waarop ik alle informatie over de windmolen en zijn verbruik binnenkrijg."

Het familiebedrijf vestigde zich in 1994 aan de Stoofweg, in de polder tussen Nieuwerkerk en Dreischor. Vader en zoon hebben zich goed beraden op de keuze voor de windmolen. "Elk bedrijf kiest het beste wat voor ze past. Een combinatie van de zon en wind, zagen wij niet zo zitten."

Solid Wind Power

"Uiteindelijk kozen we voor een hydraulische kantelbare mast van Deense makelij: de Solid Wind Power. De windmolen heeft een ashoogte van vijftien meter en wieken van acht meter."

Er staan er slechts drie van dit soort in Nederland. In Denemarken al achthonderd. De eerste Nederlandse Solid Wind Power werd dit jaar in mei neergezet. In het Groningse Oostwold, op het erf van veehouder Mark Moes. Naar verwachting gaat die windmolen per jaar tussen de zestig- en tachtigduizend kilowattuur opleveren.

Gratis wind

De mannen uit Nieuwerkerk vertellen niet precies de verwachte opbrengst. "Wij hebben dat samen met iemand van Solid en de gemeente allemaal prachtig uitgerekend. Uitgaande van een gemiddelde windsnelheid van 5,3 m/s wekt het ongeveer voor een jaar verbruik op. Maar ja, er moet dan wel altijd wind staan. En wind is gratis", zegt Anton (71).

Dat er mensen zijn die liever geen windmolens in het landschap zien, doet hem weinig. "Het is maar een lilliputter hoor. Bovendien zitten wij hier ver van de bewoonde kernen. Wij mogen er van het bestemmingsplan ook maar eentje van deze hoogte neerzetten."

Overlast

"Overlast voor de omgeving zal er niet zijn", valt zijn zoon Ruben bij. "Je ziet hier vandaan ook de hoge windmolens (175 meter) die bij Bruinisse staan. Veel geluid maakt de windmolen niet, ondervonden we toen we bij soortgelijke windmolens in het land gingen kijken. Natuurlijk hoor je het draaien ervan wel een beetje, maar dat is niet echt ergerlijk. Het geluid valt heel erg mee. Daar ben je zo aan gewend."

"Wij kunnen best eens de voorlopers op het eiland worden met deze windmolen. Bart Kik heeft er eentje bij Bruinisse staan, ook zo'n kleine. Maar dan met 2 wieken. Die staat er al een hele poos. Dit soort windmolens worden ook door bijvoorbeeld FrieslandCampina aangemoedigd. Er is een kleine subsidie voor te krijgen. Nu al benaderen mensen ons en vragen hoe we het allemaal regelen."

Bezwaar maken tegen de windmolen kan niet meer. Die termijn is verstreken. De vergunning voor de bouw is binnen. De materialen besteld. In oktober wordt de fundering aangebracht. Zes weken later staat de windmolen. "We zullen een flesje wijn opentrekken."

Meer berichten