Vera met Senna: de allerliefste hond. FOTO: Anneke Flikweert
Vera met Senna: de allerliefste hond. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

'Honden zijn mijn passie'

Zonder dieren mist ze iets in en om het huis, Vera Muste (19) uit Zierikzee. Dus komt het goed uit dat er thuis een hond, een konijn en drie katten zijn, waarvan een kat op punt van bevallen staat.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Toch vervullen die dieren weer elk een andere rol voor Vera. "De katten kunnen lekker mee naar boven en zijn fijn gezelschap. En een hond begroet je altijd blij als je binnenkomt, ook al ben je maar heel even weggeweest." Dit jaar slaagde Vera voor haar diploma bedrijfsleider Dierenverzorging MBO-4 aan het Prinsentuin College in Breda. Op dit moment is Vera aan de slag bij haar eerdere stagebedrijf. "Het is een hondendagopvang, naast de gewone dagopvang komen er ook probleemhonden. Honden worden bij ons opgevangen in een roedel. Ik kwam er door deze stage achter dat ik met hondengedragtherapie verder wil en dat ik goed met honden overweg kan." Vera observeert de honden en past dan de therapie op het gedrag van de hond aan. "We hadden een King Corso die was aangevallen door een herdershond en daar nog steeds van schrok. Het is dan een kwestie van trainen. Wat ook vaak misgaat is dat de hond de leider wil zijn, om zo hun baas te beschermen. Er zijn dan niet genoeg regels en grenzen voor de hond." Eigenlijk wilde Vera oorspronkelijk dierenartsassistent worden, maar ze kwam erachter dat ze niet zo goed tegen bloed kan en tegen snijden in dieren. "Gelijk in het eerste jaar stapte ik over naar bedrijfsleider Dierenverzorging. In principe kun je met mijn diploma in allerlei winkels bedrijfsleider worden. Maar het liefst wil ik met dieren aan de slag en honden zijn mijn passie."

Bij de dagopvang zijn Vera en haar bazin de bazen van het roedel. Er is een groot veld en de honden hoeven zich niet te vervelen. Nu het warm is, is er ook een zwembad voor de honden. Vera observeert de honden en kijkt hoe ze met elkaar omgaan. "Op dit moment zitten er 19 honden in het roedel. Soms moet ik 'shh' zeggen, als ze iets te enthousiast zijn. Vaak hoef je maar met je vingers te knippen of een tikje op hun flank te geven om ze te corrigeren."

Tijdens de ZomerOndernemer bijeenkomsten leerde Vera van alles. "Ik vond de opdracht om met een groep geld te verdubbelen erg leuk. Je moest gewoon bij bedrijven binnenlopen- ik zou dat zelf nooit zomaar doen. Het pitchen ging me ook goed af. Mijn doel is om over een jaar mijn rijbewijs te hebben, zodat ik ook naar klanten toe kan rijden voor een consult. Voorlopig combineer ik mijn werk in de horeca met werken bij de dagopvang en mijn consulten hondengedragstherapie. De methode die ik gebruik is afgeleid van Cesar Millan. Beweging, discipline en affectie zijn belangrijk. Hoe jij voelt slaat over op de hond: ze hebben een extra zintuig. Een hond is nooit een geboren roedelleider, maar neemt de leiding als jij je gestrest voelt. Een hond heeft regels en grenzen nodig, dat vergeten mensen soms. Als je een puppy krijgt, dan moet je die niet als je baby behandelen."

De allerliefste hond is Senna, de hond van Vera's familie. "Zij is een therapiehond: ze gaat mee naar lastige honden. Zij zit helemaal onderaan in het roedel en zal nooit iemand kwaad doen. Ze is ook regelmatig mee geweest naar ZomerOndernemer en naar school."

Vera Muste werd door haar vader gewezen op het project ZomerOndernemer. Ze had al bedacht dat ze vast ZZP'er moest worden, als ze verder wilde met haar werk bij de hondendagopvang en met hondengedragstherapie. Ze kreeg een intakegesprek en is nu heel enthousiast. Vera Muste is te bereiken via Facebook: Vera's hondengedragstherapie

Via het project ZomerOndernemer kunnen jongeren kennismaken met het ondernemerschap in een veilige omgeving, waarin ze opgevangen kunnen worden als ze onderuit gaan. ZomerOndernemer Zeeland is te vinden op Facebook en via www.zomerondernemer.nl

Meer berichten