Foto: PR

Vraag naar kwalitatief goed zeewier neemt toe

SEROOSKERKE - Burgemeester Rabelink kreeg woensdag uit handen van John van Leeuwen van Seaweed Harvest Holland B.V. een zakje met het eerste in 2019 geoogste zeesla zeewier van de Wierderij, de zeewierboerderij in de Schelphoek. Met deze primeur werd het nieuwe zeesla seizoen geopend. Zeesla is een zeewier dat groeit in de zomer en vanaf juli volop aanwezig is in de Oosterschelde. Seaweed Harvest Holland is het eerste bedrijf in Europa dat de kweek van zeesla zelfstandig en eigenhandig van begin tot eind, dus ook de kweek van het uitgangsmateriaal (de sporen), met succes uitvoert. Daarmee heeft Schouwen-Duiveland nog een primeur in huis. Seaweed Harvest Holland, gevestigd in Kerkwerve, is in 2017 in de Schelphoek van start gegaan met een teeltlocatie van een hectare. De meeste Europese zeewieren die op de markt worden gebracht zijn afkomstig van wilde oogst, de kweek van zeewier in Europa komt nog niet veel voor. Vanuit een laboratorium in Kamperland worden drie verschillende soorten zeewier (zeesla, suikerwier en wakame) opgekweekt. Het bedrijf heeft ongeveer 50 kilometer touw met zeewier uitgehangen in de Oosterschelde. Per seizoen wisselt de teelt. Het zeewier wordt gevoed door de voedingstoffen uit het water, er hoeft verder niets aan te worden toegevoegd. Het zeewier zorgt voor CO2 opname, produceert zuurstof en trekt veel leven aan (vissen, schelpen en schaaldieren). Naar verwachting zal het ecosysteem op de plek van de Wierderij worden versterkt. Met de teelt van zeewier wordt ingespeeld op de sterk toegenomen belangstelling voor zeewier. Zeewier heeft vele toepassingsmogelijkheden zowel voor consument (voeding, verzorgings- en gezondheidsproducten, medicijnen) als voor industrie (bindmiddelen, diervoeding, biobrandstof en bodemverbeteraar), waardoor de vraag naar kwalitatief goed zeewier de afgelopen jaren enorm is toegenomen. Ook voor de toekomst wordt een voortzetting van deze trend verwacht. In 2018 en 2019 heeft het bedrijf zich dusdanig verder ontwikkeld, dat het baanbrekende projecten heeft opgestart, zoals met het Erasmus Medisch centrum (Alzheimer- en diabetesonderzoek), Gemeente Goeree-Overflakkee (waterzuivering Haringvliet) en Eneco/Gasunie (zeewierteelt in windmolenparken voor biomassa). Seaweed Harvest Holland werd voor deze pioniersactiviteiten beloond met de Zeeuwse Pioniersprijs. "Zeewier is de groente van de toekomst", aldus John van Leeuwen van Seaweed Harvest Holland. "Maar ook op gebieden zoals gezondheid, waterzuivering en biomassa kan zeewier een belangrijke rol spelen. De teelt sluit bovendien prima aan op de jarenlange ervaring die er in Zeeland is met aquacultuur. Het is geweldig dat we vanuit de Schelphoek in Schouwen-Duivenland, een ideale locatie door de waterkwaliteit en toegankelijkheid, hieraan bij kunnen dragen." De eerste geteelde zeesla uit de Schelphoek zal binnenkort te koop zijn bij gespecialiseerde natuurvoedings-, gezondheids-, vis- en delicatessenwinkels in Zeeland. Ook restaurants zullen het zeesla in de keuken gaan gebruiken.

Meer berichten