In haar huis in Brouwershaven heeft Janine een eigen atelierkamer waar ze heerlijk tot rust komt.
In haar huis in Brouwershaven heeft Janine een eigen atelierkamer waar ze heerlijk tot rust komt. (Foto: )

'Ik kijk liever naar wat ik nog wél kan'

Janine Doeswijk – Jamin (52) uit Brouwershaven heeft de ziekte Parkinson. Om haar fijne motoriek te oefenen maakt ze kinderkleding. Ze hoeft er zelf niet aan te verdienen. Het geld gaat naar materiaal én onderzoek naar haar ziekte. De coupeuse vertelt haar verhaal. "Ik ben een echte doordouwer."

door Gerrit van Loon

BROUWERSHAVEN – Wie met Janine Doeswijk praat hoort direct dat ze geen echte Zeeuwse is. Haar Limburgse tongval is nog goed te horen. Ze werd geboren in Rothem, als jongste in een gezin met zes kinderen. Drie jongens, drie meiden. Haar vader arbeider, haar moeder huisvrouw. Ze ging naar de huishoudschool. Al zag haar leraar haar liever meer met het verstand doen, richting universiteit gaan. Het werd de kostuum- en coupeuseopleiding in Maastricht. "Ik was een dwarse puber, ging liever mijn vriendinnen achterna."

Toen ze in 1985 bij de marine vrouwen voor de kleding zochten, meldde Janine zich aan. Uit acht aanmeldingen werden zij en één ander gekozen. Ze ging in dienst. "Bij de marine in Den Helder. Als één van de weinige vrouwen in Nederland heb ik koning Willem-Alexander in zijn onderbroek zien staan. Ik ben slechts een paar jaar ouder en hij zat toen ook bij de marine."

Met haar ex-man kreeg Janine drie zoons. "De stoerste met baard, tatoeages en motor woont nu nog het dichtst bij mij, in Bruinisse. Via mijn huidige man kreeg ik er nog een zoon en dochter bij. We gaan soms met z'n allen op vakantie. Bij elkaar zijn wij een gekleurd en samengeraapt heerlijk gezellig zootje."

Sinds 2010 woont Janine op het eiland. In het oude postkantoor van Schuddebeurs. "Een groot huis waar ik veel de trappen op moest. In maart dit jaar ben ik pas naar Brouwershaven verhuisd. In dat huis zat al een traplift. Hier heb ik meer rust. Ook op aanraden van mijn neuroloog."

Toen ze begin deze week op Facebook zette dat ze Parkinson-patiënt was, wisten ook pas vele vrienden en bekenden dit. "Ik heb daar nooit mee te koop gelopen. In 2012 heb ik een tia gehad, in 2015 nog één. Met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Ik dacht dat het trillen aan mij zou liggen. Maar een specialist in Nijmegen op dat gebied kende geen enkele twijfel: ik heb Parkinson en mijn geheugen is ook al aangetast."

"Maar ik ben een echte doordouwer. Bloed moet, jeuk is leuk en pijn is fijn. Ik zet mijn blik dan op oneindig, verstand op nul en ga door." Ze weet dat ze nooit meer beter wordt en langzaam achteruit zal gaan.

Bij de pakken neerzitten? Niet Janine. Ze maakte een plan. Ze is coupeuse en om haar fijne motoriek te blijven trainen, maakt ze kinderkleding. "Lastig om strikjes en knoopjes vast te pakken. Of spelden. Vermoeiend. Vast werk heb ik niet meer, omdat ik een werkgever niet aan kan doen of ik wel of niet mijn goede dag heb", vindt Janine.

"Dit is vrijwilligerswerk, maar geeft mij veel voldoening. Ik sla twee vliegen in één klap. Geld inzamelen voor een ziekte en mijn motoriek houden."

Het gaat om gewone confectiematen. De handgemaakte kleding verkoopt ze voor weinig. De prijs is de helft voor materiaalkosten, de andere helft voor onderzoek naar Parkinson. Een zoon maakt nog een website. Via Marktplaats is Janine nu te bereiken.

Meer berichten