Veel verschillende dingen naast elkaar doen maakt het leven leuk, vindt Anouk. FOTO: Pieter van der Laan
Veel verschillende dingen naast elkaar doen maakt het leven leuk, vindt Anouk. FOTO: Pieter van der Laan (Foto: Pieter van der Laan)

Anouk van de Sande: een designtalent

"Het is altijd lastig om aan mensen uit te leggen wat ik allemaal doe," vertelt Anouk van de Sande. "Het is zo véél en zo verschillend."

door Anneke Flikweert

NIEUWERKERK- Anouk groeide op in de polder van Nieuwerkerk: haar broer Charl is daar nu melkveehouder op de ouderlijke boerderij. Ze maakte een prachtig filmpje 'Boer Broer' voor de drive-in bioscoop vorig jaar mei bij het haventje van Bommenede, waarin hun roots en zijn passie samen kwamen. Anouk ging naar basisschool 't Stoofje in Ouwerkerk en daarna naar het Sint Willibrord in Goes. Haar creatieve kant was van jongs af aan al zichtbaar. Ze kleurde, tekende en kleide knikkers van modder. Op de middelbare school werd ze zangeres in de band Zaniac, waarmee ze zelfs in Paradiso optrad. Op het Grafisch Lyceum koos ze voor Visualiseren en daarna Man and Identity aan de Design Academy in Eindhoven. Ze zingt nog steeds, nu bij AAD.
"Als je vol energie je creativiteit uit, dan komt er van alles op je pad," vertelt ze. Vorig jaar ontwierp ze het behang voor de herinrichting van het stadhuis in Alkmaar. Op dit moment is ze onder andere bezig met de inrichting van het nieuwe Restaurant Codium, van Wouter Kik en Jean Luc Etienne in Goes. "Ik krijg veel vrijheid en ga aan de slag met hun wensen. De combinatie van kleuren, materialen en vormen is voor mij heel belangrijk. Ik ben een soort kleurgoeroe. Maar het gaat vooral om communicatie. Je vertelt een verhaal en geeft vorm aan een nieuwe identiteit: kwaliteit en toegankelijkheid, met veel warmte en rust. Ik denk ook na over de ervaring, vanuit verschillende perspectieven en situaties, zoals het effect van dag- en kunstlicht. De basis is donkergroen: gebaseerd op het codiumwier. Het interieur mag natuurlijk niet te donker worden, dus zocht ik er lichtere tinten bij. In de komende weken wordt alles gerealiseerd, met aannemer, schilder, meubelbouwer en vloerenlegger. Het toevoegen van originele details aan standaardproducten zoals lampen, maakt bestaande items uniek en vormt de 'Codium feel.' Het is fantastisch om het complete plaatje van logo tot interieur te mogen vormgeven."

Anouk is freelance ontwerper vanaf juni 2015 en runt samen met Vera de Pont de ontwerpstudio AnoukxVera. Samen focussen ze zich op trendforecasting en visual storytelling voor alles wat wij op ons lichaam dragen als ook onze directe leefomgeving. Ze geven vorm aan hun gedachtes en concepten over duurzaamheid en modulariteit in mode en interieur. Voor afgelopen Dutch Design Week werkte zij samen met Kobe, een Brabantse stoffenproducent. ''We maakten onder andere een 'sofapak,' als een vorm van trendforecasting. Een gewatteerd pak met piping en velours, van interieurstof waarmee je elk moment kan omvallen en je je sofa altijd met je mee draagt.'' Wat Anouk doet gaat veel verder dan mode, dat blijkt ook al uit haar interieurprojecten van de laatste tijd. "Het is elke keer weer anders: je continu aanpassen aan de situatie en vraag. Doordat je zoveel met ontwerpen bezig bent en nadenkt over wat er komt, veranderen je gedachten. Je loopt eigenlijk een beetje vóór. Dat ontdek je dan ook bij andere exposities en zoiets is heel gaaf: een gebundelde mindset."

Anouk was ook aanwezig bij Techtextil, een grote textielbeurs in Frankfurt. 'New Order of Fashion' presenteerde hier jong modetalent, met aandacht voor talentontwikkeling en verduurzaming in de mode-industrie. www.anoukvandesande.nl en www.anoukxvera.com

Meer berichten