Freek Cats komt zijn vakantie wel door. Zijn productie pvc-buisjes kon wel in de verkoop, dacht ie. Wees er snel bij: op is op.
Freek Cats komt zijn vakantie wel door. Zijn productie pvc-buisjes kon wel in de verkoop, dacht ie. Wees er snel bij: op is op. (Foto: )

Freek (7) begint zijn eigen bedrijfje

Een nieuwe ondernemer aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. En wat voor één. De zeven jaar jonge Freek Cats verkoopt er pijltjesschieters. De pvc-buisjes waarmee papieren pijltjes ver weg kunnen worden geblazen maakt hij zelf. "Ik laat het verkoopblok staan tot ik uitverkocht ben."

door Gerrit van Loon 

ZIERIKZEE – Het is een opvallend ding bij de woningen aan de Haven. Het houten blok met gaten waarin de pvc-buisje steken, is weer eens wat anders dan de bankjes en stoeltjes waarop de bewoners aan de Nieuwe Haven in het zonnetje zitten en kijken naar langs wandelende toeristen. Freek Cats heeft er ook een bord bij gemaakt. Daarop staat de prijs per stuk: 2 euro. De koper krijgt er ook nog eens 10 gedraaide pijltjes bij. Het geld moet in het lege jampotje dat op de grond staat. 's Nachts wordt alles binnen gezet.

"Ik ben met mijn vader nog aan het oefenen met draaien. Zelf vind ik nog moeilijk", vertelt Freek, die de pijltjesschieters op zijn eigen werkbank maakt. Vader Johan Cats (38) komt lachend poolshoogte nemen. "Dit is wel een beetje jeugdsentiment. Ouderwets papieren pijltjes blazen. Pijltjes gedraaid van stroken papier uit de Otto- of Wehkampgids." "Papa vertelde mij dat hij vroeger door open ramen en in gordijnen schoot", vertelt Freek ondeugend. Als hij hoort dat de verslaggever vroeger ook via pvc-buisje rode rozenbottels weg schoot, moet hij lachen. "Ik mag niet op mensen schieten."

Zijn moeder knikt en laat op haar telefoon een foto zien, waarop ze zit met een pijltje in haar haar. Freek kan goed mikken, zo blijkt. Het idee om met papieren pijltjes te schieten kwam eigenlijk van een vriendje, Pelle die het op zijn verjaardagsfeestje deed. Weer eens wat anders dan voetballen of digitale spelletjes. "Wij voetballen allebei bij MZC'11", vertelt Freek trots. "Maar dit is ook leuk. Wil je mijn werkbank zien?"

Krabben vangen

We lopen achter de jongeman aan. Zijn jongere zusje en een vriendinnetje gaan verder met spelletjes op de tablet. "Dat mogen ze alleen na etenstijd hoor", vergoelijkt moeder. Het Schouwse gezin is terug van een vakantie in Italië en heeft nog twee weken te overbruggen tot de basisschool weer begint. "Ze gaan ook krabben vangen verderop in de haven. Of zwemmen. Je moet ze een beginnetje geven om leuke dingen te gaan doen", vertelt Johan. Hij had nog wat buisjes liggen en hielp zoon Freek op weg met zijn eigen toko. "Freek kwam zelf op het idee om die buisjes te verkopen."

Schaafwond

Freek draait speciaal voor de verslaggever een pvc-buisje in de bankschroef. Pakt een scherpe zaag en begint heftig te zagen. "Pas je op", waarschuwt moeder. "Vanochtend sneed hij ook in zijn vingers met een schaafwond tot gevolg." Freek blaast op de gekartelde rand van de afgezaagde buis. Tape heeft hij nog liggen. Zijn voorraad is aangevuld met een verse pijltjesblazer. De verkoop loopt totdat alles op is.

Meer berichten