Jacqueline leerde weer naar haar eigen gevoel te luisteren. FOTO: Ben Willemsen - mojekieke.nl
Jacqueline leerde weer naar haar eigen gevoel te luisteren. FOTO: Ben Willemsen - mojekieke.nl (Foto: Ben Willemsen)

'De wereld gaat weer voor me open'

Jacqueline Willemsen - de Kort woonde tot februari 2018 in Nieuwerkerk en was erg beperkt door een combinatie van kwalen. Ze verplaatste zich per scootmobiel of rolstoel.

door Anneke Flikweert 

MIDDELBURG - Toch maakte ze van het leven wat ze kon: ze schreef onder andere voor de Inwonerskrant. Inmiddels woont Jacqueline met haar man Ben in Middelburg, waar ze opgroeide en de scootmobiel is verkocht. Jacqueline gaat overal op de fiets naar toe. Er is een soort wonder gebeurd. "En dat heb ik zelf veroorzaakt," vertelt Jacqueline.

"Ik heb een druk hoofd en een druk bestaan," vertelt Jacqueline. "Voor mijn kwalen was ik al bij Ed Dijst in de grot in Dreischor geweest en bij ZonVitaris. Dat hielp, maar de pijn bleef terugkomen. Theo Splinter in Oost-Souburg verwees me voor een massage naar Eline Dominicus, van Praktijk Feeling Fine. Zij startte inderdaad drie jaar geleden met massagetherapie en lymfedrainage, maar ondertussen was ze ook begonnen met pijnvrij trajecten. "Dat lijkt me wat voor jou," zei Eline. Tegelijkertijd deed ik een HSP-coaching bij K&M-training in Wemeldinge. Katja en Maike hielpen me enorm op weg: een deel van mijn klachten bleek voort te komen uit het feit dat ik hoogsensitief ben. Daardoor vielen alle puzzelstukjes in mijn leven op z'n plek. In oktober kwam ik voor het eerst bij Eline en drie maanden later zat ik op de fiets! En dat terwijl ik 19 jaar met een scootmobiel had rondgereden."

Jacquelines klachten begonnen met een auto-immuunziekte. Haar linkeronderbeen was ontstoken, daarvoor kreeg ze Prednison, wat allerlei bijwerkingen gaf. "Ik werkte destijds bij de Stichting Welzijn Ouderen en dat was mijn droombaan. Ik heb mijn werk vijf jaar kunnen doen, maar ik moest stoppen."

Al die tijd was Jacqueline ziek en ze kon steeds minder. Dat drukke hoofd met dat zieke lijf veroorzaakte een dagelijkse strijd. "Achteraf gezien was 2012 mijn 'rampjaar.' Ik kreeg schildklierkanker, er werd een fout gemaakt bij de narcose tijdens een operatie, mijn vader overleed en daarna moest ik voor mijn zieke moeder zorgen in Oostkapelle, terwijl ik in Nieuwerkerk woonde en zelf ook ziek was. Uiteindelijk overleed mijn moeder net nadat we naar Middelburg verhuisden."

Als kind werd Jacqueline erg gepest en daardoor liep ze een knauw op. Toen ze in Brabant ging studeren kreeg ze eerst een nare relatie en daarna een vriendje dat té lief was en vervolgens ontmoette ze Ben. "Hij is precies goed voor mij. Volgend jaar zijn we 30 jaar getrouwd. Maar ik heb altijd rare klachten en ziektes gehad. We hadden een auto-ongeluk, daarna kreeg ik fibromyalgie. Ik heb last van artrose en hypermobiliteit. Alles in mijn lichaam was ontregeld. Ik was in alle grote ziekenhuizen geweest en ik werd steeds zieker."

Door het behandeltraject bij Eline Dominicus en de training bij K&M leerde Jacqueline naar haar eigen gevoel te luisteren, door de theorie van dr. Sarno. Ze werkte hard aan zichzelf, ging diep en deed allerlei ontspannings- en schrijfoefeningen. Ze moest stoppen met alles wat haar ziek zijn bevestigde. "Dat was heel eng om te doen, want dat was mijn houvast. Ik ben nu bijna 55 en zo ongeveer de helft van mijn leven ziek geweest. En nu ben ik compleet veranderd. Ik ruim alles in mijn leven op: letterlijk en figuurlijk. De wereld gaat weer voor me open en ik heb weer toekomstplannen."

Meer berichten