Marien Stouten en Rien Balkenende
Marien Stouten en Rien Balkenende (Foto: Marien Stouten PR)

Parijse salonmuziek in Noordwelle

Op woensdag 21 augustus is de Corneliuskerk in Noordwelle het decor voor een concert met 19e eeuwse salonmuziek uit Parijs. Het duo Rien Balkenende op de vleugel en Marien Stouten op het Debain-drukwindharmonium speelt muziek voor deze unieke combinatie. Er klinkt toegankelijke romantische muziek van onder andere Saint-Saens, Franck, Widor, Guilmant en Vierne.

Helaas associeert men het harmonium in ons land slechts met begrippen als ‘psalmenpomp’ of sentimentele muziek. In Frankrijk en Duitsland daarentegen kende men wel degelijk een boeiende harmoniumcultuur. Vele componisten uit de Romantiek schreven prachtige muziek voor het Franse drukwindharmonium. Het harmonium werd uitgevonden rond 1840 door Alexandre Debain, en kreeg een belangrijke plaats in het muziekleven in kerken en salons in die tijd. Tijdens het concert in Noordwelle waant u zich in de 19e eeuw, in de cultuur van de Parijse salon met de kunstmuziek uit die tijd. Romantiek op z’n best!

Rien Balkenende (1959) studeerde orgel, piano en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Hij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1884 in de Grote Kerk te Dordrecht. Als organist was hij 10 jaar verbonden aan de Gasthuiskerk in Zierikzee. Naast repetitor van de Middelburgse Koninklijke Oratoriumvereniging speelde hij met het Bachkoor BWV Johannes Passion, Hohe Messe, Magnificat en Bachcantates. Ook zet hij zich in voor de uitvoering van werken van de Zeeuwse componist Gerard Von Brucken Fock, van wie tijdens het concert ook een compositie voor piano wordt uitgevoerd. Rien is als privé- en muziekschooldocent in Middelburg gevestigd.

Marien Stouten (1983) is organist van de Nieuwe Kerk in Zierikzee en de Grote of Sint-Nicolaaskerk in Brouwershaven. Hij studeerde orgel aan het conservatorium van Gent bij Ignace Michiels. Daarvoor studeerde hij achtereenvolgens bij Martin Mans en Rinus Verhage. Op vijftienjarige leeftijd werd hij kerkorganist en gaf hij ook zijn eerste concerten. Marien is dirigent van 7 koren, waaronder het Zeeuws Projectkoor. Met Jan Peter Teeuw vormt hij een orgelduo. Samen maakten ze twee cd's, opgenomen in Recklinghausen en Dudelange.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis met een verzoek om een vrije gift bij de uitgang. Na afloop is er koffie en thee verkrijgbaar en is er gelegenheid om het harmonium aan de binnenkant te bekijken.

Meer berichten