De iconen van Anne-Marie van der Wilt geven een verwijzing naar God en Jezus en het Licht en zijn ook vanuit de traditie altijd kleurrijk. FOTO: PR
De iconen van Anne-Marie van der Wilt geven een verwijzing naar God en Jezus en het Licht en zijn ook vanuit de traditie altijd kleurrijk. FOTO: PR (Foto: )

Geloof kan zoveel toevoegen aan je leven

Als je echt wilt begrijpen wat Anne-Marie van der Wilt met haar iconen wil zeggen, zou je meerdere keren terug moeten komen. Zij wil door haar werk haar geloof delen. "Het christelijk geloof is zo rijk en divers en kan zoveel toevoegen aan je leven. Het is niet iets stoffigs, integendeel. Ik hoop dat de iconen de mensen daar nieuwsgierig naar maken."

door Willemien Lemkes

BURGH - De iconen die in de kerk van Burgh geëxposeerd worden, verbeelden een mysterie. Daarbij zijn ze prachtig en kleurrijk en mooi om naar te kijken. Naast een boodschap die Anne-Marie er in wil leggen zijn zij ook heel esthetisch: een houten basisplank met glasmozaïek en bladgoud in een aansprekende vorm. Op elke icoon is een deel van de tekst van een Bijbelverhaal te zien. Die teksten heeft Anne-Marie gekopieerd uit de Bijbel en vorm gegeven. Zij vertelt dat het maken van een icoon altijd begint met meditatie. "Ik kwam een aantal jaren geleden in aanraking met christelijke meditatie en dat heeft mijn leven veranderd. Ik ben predikant, maar dit voegt zo veel toe aan alleen het woord. Als je stil wordt en je hart opent voor God heeft Hij je veel te zeggen. In mijn iconen verbeeld ik dat als een mysterie dat je niet in woorden kunt vatten. Ik heb er best verdriet van dat de kerken leeg lopen. Jammer, want het christelijke geloof biedt altijd weer een weg om te gaan. Maar misschien moeten wij het op een andere manier uitdragen zonder afbreuk te doen aan de inhoud."

Ladders naar de hemel

De iconen worden wel ladders of vensters naar de hemel genoemd. Ze geven een verwijzing naar God en Jezus en het Licht en zijn ook vanuit de traditie altijd kleurrijk. "Wij hebben zoveel mooie kleuren in de schepping gekregen waarvan we mogen genieten Ik voel het als een opdracht om dat te laten zien, ook in mijn kleding die altijd kleurig is. Aan de andere kant zijn ook pijn en moeite zichtbaar in mijn werk. Dat is het leven met alles wat zich daarin voordoet. In de icoon van de kruisiging heb ik spijkers gebruikt naast de kleuren en het goud in glas. Het gezicht van Jezus is altijd van een stukje marmer. Dat is een mooie natuursteen, waar ik verder niet veel aan doe. Ik wil bewust geen uiting gegeven aan dat gezicht. Dat is al zo vaak gebeurd in woorden, liederen en dogma's . Daar is Hij niet in te vangen. Jezus is altijd veel groter dan wij denken. Ik wil ruimte geven om zelf invulling te geven en er je eigen gedachten bij te hebben, waarbij je niet vast hoeft te zitten aan beelden van vroeger. Het is een brug tussen het Bijbelverhaal en de mensen van nu."

Openingstijden

De expositie van hedendaagse iconen in de kerk van Burgh is in augustus open van maandag tot en met vrijdag van 13.30 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, behalve 10 augustus tijdens de Burghse dag. Donderdag 15 augustus om 14.00 uur geeft Anne-Marie van der Wilt een lezing over haar werk. Ga voor meer informatie naar zin-in-kleur.com

Meer berichten