Nescio met vlas en isolatiemateriaal voor zijn in aanbouw zijnde Eilandhuisje.    Foto Lidwine Guiran.
Nescio met vlas en isolatiemateriaal voor zijn in aanbouw zijnde Eilandhuisje. Foto Lidwine Guiran. (Foto: )

Een huisje van Schouwse materialen

Een tinyhouse. Maar dan uitsluitend met materialen van Schouwen-Duiveland. Vandaar de naam Eilandhuisje, die ontwerper Nescio Midavaine mee geeft aan zijn 'recreatieve verblijf- en beleefeenheid'. "Als gasten zien waarvan hun huisje is gemaakt, ontstaat een echte band met Schouwen-Duiveland."

door Gerrit van Loon

Westenschouwen – In zijn handen houdt Nescio Midavaine (31) vlas en isolatiemateriaal van vlas. Een gewas dat groeit op het eiland. En elk jaar opnieuw opbloeit. Een gewas zonder giftige stoffen en met, zoals dat in jargon heet, negatieve Co2-voetafdruk. "Zouden zulke bouwmaterialen met 40 procent lichtere constructie-elementen, die geen giftige stoffen bevatten en ieder jaar opnieuw opbloeien en allemaal te vinden zijn op één eiland, dan het paradijs zijn?" Deze tekst schreef Midavaine in zijn projectplan. Nescio is in het dagelijks leven actief als projectmanager innovatie en adviseur bij Marsaki in Goes.

De zoon van Jan Trampoline uit Westenschouwen is betrokken bij verschillende circulaire projecten. Daarnaast runt hij zijn eigen bedrijf Vastgoedbeheer Zeeland dat recreatiewoningen op Schouwen-Duiveland in opdracht van particulieren beheert en verhuurt. Dit project 'Biocirculair recreëren' is een combinatie van deze twee werkgebieden. "Biocirculair recreëren gaat om de ontwikkeling van een recreatieve verblijf- en beleefeenheid in de vorm van een tinyhouse, gemaakt van materiaal van Schouwen-Duiveland", aldus Midavaine.

Het doel van zijn project is het toepassen van herbruikbaar en biobased materiaal binnen de bouwsector versneld toepassen. En het verblijf van gasten koppelen aan beleving en beheer. Onder het motto: we bouwen pas echt iets op als we biocirculair gaan bouwen. "Gasten die in het tinyhouse (eilandhuisje) gaan verblijven hebben uitzicht op de gewassen, waaronder vlas, zeewier en stro. Zo zien ze waar de bouwmaterialen vandaan komen en welke mogelijkheden er zijn. Wanneer de gasten deze gedachten meenemen als ze thuis gaan (ver)bouwen en daarnaast ook nog eens de kwaliteiten van het achterland meenemen ontstaat een echte band met Schouwen-Duiveland."

Naar elk materiaal deed hij onderzoek. Hij bracht in beeld hoe de loop van gewas tot product eruit ziet. "Zo is in kaart gebracht hoe van vlas isolatie en plaatmateriaal gemaakt wordt. Ook is onderzocht hoe zeewier en zelf paddenstoelen toegepast kunnen worden als isolatiemateriaal. Lokaal hout wordt ingezet voor de constructie en gevelbeplating. Voor enkele toepassingen zoals de keuken zijn we nog opzoek naar materiaal. Hierbij kijken we naar hergebruik. We zijn nog opzoek naar plaatsmateriaal voor de keukenkastjes. Deze beplating dient goed tegen vocht te kunnen."

Oude reclameborden

"Hoe gaaf zou het zijn om oude reclameborden en of bouwborden, liefst met zichtbare print te verzagen en te upgraden naar een keuken. Daarbij geldt dat deze afkomstig moeten zijn vanuit een project op Schouwen-Duiveland", droomt Midavaine, die (financiële) steun krijgt van de EU. Ook de gemeente Schouwen-Duiveland doet mee. Marsaki verzorgt het project- en bouwmanagement. De ambitie is dat het Eilandhuisje eind augustus beschikbaar zal zijn voor het brede publiek.

Meer berichten