Foto:

Dieren vaccineren op maat

Zo min mogelijk vaccineren en verzekerd dat uw huisdier goed beschermd is? Dat kan met een eenvoudige test door de dierenarts met de Vaccicheck. Hiermee voorkomt u onnodige inentingen en kosten. Op initiatief van Judith Pilger, eigenaar van Hart voor je Hond (advies en verkoop gezonde honden- en kattenvoeding in Zierikzee), wordt deze titersessie georganiseerd.

(Holistisch) dierenarts Odette Radier is een zeer bekende gecertificeerde VacciCheck® dierenarts en heeft de afgelopen jaren meer dan duizend dieren getiterd. Woensdag 4 september zal zij een titersessie houden in het dorpshuis te Scharendijke tussen 11.00 en 14.00 uur. De kosten van het testen is inclusief afname bloed en bepaling, consult en gezondheidstest 35 euro. Eventuele entingen kosten 25 euro. 

Graag voor maandag 26 augustus opgeven via info@hartvoorjehond.nl of 06-11618349 (Judith Pilger) voor een titer-sessie met eventuele vaccinaties.

Wat is titeren?

Een titerbepaling, ook wel titreren genoemd, is een eenvoudige test waarmee aan de hand van slechts enkele druppels bloed gecheckt kan worden of je hond nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes ( Parvo, Hondenziekte en Leverziekte, de zogenaamde 'Grote cocktail'), die normaal gesproken standaard ge-ent wordt. Bij de kat kan er getest worden op bescherming tegen kattenziekte en niesziekte.

Is je dier voldoende beschermd, dan is de enting tegen die ziekte op dat moment dus niet nodig. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat veel honden en katten na een vaccinatie, eigenlijk veel langer beschermd zijn tegen bepaalde ziektes dan men vroeger altijd dacht. Echter dat is niet alleen per ziekte verschillend, maar ook per dier, omdat leeftijd, conditie, stress en het individuele immuunsysteem bij elk afzonderlijk dier weer anders zijn. Ieder dier is immers uniek.

Met een titerbepaling kan zodoende nagaan worden of uw huisdier nog voldoende beschermd is tegen een aantal van de ziektes en of het dier een bepaalde enting nu nodig heeft of niet om nog voldoende beschermd te zijn tegen een bepaalde ziekte. Tegenwoordig weten we inmiddels dat te vaak vaccineren ook niet gezond is voor huisdieren.

Hoe gaat titeren in zijn werk?

Er wordt een klein beetje bloed afgenomen en daarmee wordt de hoeveelheid antistoffen die de hond op dat moment heeft bepaald mbv een test, de VacciCheck. De antistoffen voor Parvo, Hondenziekte en Leverziekte worden bepaald. Na 45 minuten krijgt u uitslag van de bloedafname en een persoonlijke uitleg van Odette Radier. Indien er voldoende antistoffen zijn, dan hoeft uw dier voor deze ziekten niet gevaccineerd te worden. Mochten de antistoffen voor 1 of meerdere ziekten niet voldoende zijn, dan kan uw hond/kat hiervoor alsnog gevaccineerd worden.

Ook kan er gekeken worden of uw pup op een leeftijd van bijv. 16 weken voldoende antistoffen heeft aangemaakt met de puppy-entingen. Het kan namelijk zijn dat de pup niet voldoende antistoffen aanmaakt na de entingen.

Voor de ziekte van Weil wordt niet getest, dit vaccin werkt maximaal een jaar. Ook voor kennelhoest is geen titerbepaling mogelijk.

Meer berichten