In zijn tuinhuisje annex werkhok voelt Ton zich helemaal senang. Zijn creatieve gedachten komen hier tot uiting.
In zijn tuinhuisje annex werkhok voelt Ton zich helemaal senang. Zijn creatieve gedachten komen hier tot uiting. (Foto: )

Windmolentjes van plastic flessen

Gekscherend noemt Ton Donker (74) zichzelf geen kunstenaar, maar een beëdigd prutser. Hij heeft daarvan zelfs bordjes gemaakt, te zien als hij met zijn creaties buiten staat op Plein Montmaertre in Zierikzee. Donker maakt van lege plastic flessen windmolentjes. Daarnaast beschildert hij schelpen, bouwt modelvliegtuigen en schrijft gedichtjes. We gingen langs in zijn mancave. "Ik ben een ADHD-opa. Zit nooit stil."

door Gerrit van Loon 

Ouwerkerk – De plastic, gekleurde windmolens vallen op. Zo staat er één bij het pannenkoekhuis in het centrum van Zierikzee en vragen steeds meer toeristen om deze kunstwerkjes. In de achtertuin van Ton Donker in Ouwerkerk staat ook een rijtje. De windmolen heeft een draaimechanisme in zich. Onderin de fles is een gat gemaakt waardoor een metalen pin tot aan de dop omhoog is gestoken. "Anders draait ie niet", legt Donker uit. "De dopjes hebben een signaalfunctie. Wanneer die beginnen te klepperen neemt de windkracht toe. Bij storm moeten de windmolens naar binnen. Het mooie is dat de molentjes elk zuchtje wind opvangen."

Meteoroloog

De gepensioneerde Ton, die vroeger als meteoroloog voor het KNMI werkte met specialisatie de combinatie wind en water, springvloed, kwam op het idee in Lanzarote. Daar zag hij een bloem van plastic flessen. Zijn creativiteit ging aan de haal. "Ik ben er nu ongeveer 3 jaar mee bezig. Heb eens samen met mijn kleindochter bij het Watersnoodmuseum er 70 op een rij gezet, zo'n 150 meter lang. Daarna sprak een Belgische vrouw mij aan of ze te koop waren. Wat moet ik ervoor vragen, dacht ik. We kwamen uit op 5 euro. Nu kosten ze 7,50 euro.

Er zit ongeveer anderhalf uur werk in", lacht Ton die het niet als werk ziet, maar als heerlijk tijdverdrijf.

Nieuwe voorraad

Van vrienden en bekenden krijgt hij flessen. Oranje gekleurde uit Spanje, blauwe uit Zwitserland, rode uit Frankrijk. Ton heeft nieuwe voorraad nodig. De bestellingen groeien. Bij camping 't Sluitgat kunnen mensen lege flessen inleveren.

Meer berichten