Een beeld van CAS18. Met de hond voor je en aan de lijn lekker hardlopen. Beeld: Canicross Zeeland
Een beeld van CAS18. Met de hond voor je en aan de lijn lekker hardlopen. Beeld: Canicross Zeeland (Foto: )

CAS, maar dan samen met de honden

CAS19 gaat door, maakte de organisatie zondag bekend. Maar het gaat hier niet om het muziekfestival Concert at Sea op de Brouwersdam. CAS19 in september staat voor Canicross at sea, oftewel: drie dagen sportief doen in combinatie met je hond. Goed voor de conditie, goed voor de hond en voor de onderlinge band.

door Gerrit van Loon

WESTENSCHOUWEN – Het duurde best lang, voordat de organisatie besloot om Canicross at sea door te laten gaan. "It was a bumpy road but. It giet oan!", meldde Canicross Zeeland. Na de editie van vorig jaar kunnen sportieve hondenbezitters ook dit jaar weer aan de bak. Dit jaar vindt CAS plaats op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 september. "Twee weken later dan normaal en met wat aanpassingen vanwege een hobbelige weg richting het organiseren van CAS19. Ik was acht weken ziek. Dat leek in eerste instantie kwaadaardig, gelukkig viel het later mee", aldus Bastian Mathijssen uit Zonnemaire.

Bastian is de man achter Canicross Zeeland. Deelnemers kunnen zich via de website aanmelden en moeten de overnachting zelf regelen. De meeste mensen staan op camping de Zonnehoeve in Zonnemaire, waar ook de gezamenlijke barbecue is. Vrijdag kunnen deelnemers om 19:00 uur meedoen aan een cross-, bike-, steptraining van 3,6 kilometer bij De Schelphoek. "Bij canicross gaat het voornamelijk om hardlopen met de hond. Zo'n 20% maakt gebruik van fiets of step", vertelt Mathijssen.

Op zaterdagochtend 21 september is er een training op het wedstrijdparcours van de Canicrosswedstrijd in Bruinisse. Op zaterdagmiddag zijn er vanaf 14.00 uur diverse workshops. Zaterdagavond begint de barbecue om 19.30 uur. De organisatie rekent een bijdrage van 15 euro per persoon, exclusief drank. Die moeten deelnemers zelf mee nemen. "Vanwege het gratis deelnemen hoeven wij geen vergunningen aan te vragen. Op 15 december hebben we bij de Grevelingen wel een betaald evenement en daarbij wel vergunningen nodig", aldus Mathijssen. Dit is de vijfde editie, de eerste keer was CAS één dag.

Op zondag 22 september is er een bos- en/of strandtraining. Om 10.00 uur wordt er vanaf de Westenschouwense Bosweg gestart. Het parcours is circa 6 kilometer lang. Afsluitend is er om 13.30 uur een lunch. Voor alles geldt dat alles mag en niets moet.

Canicross, hardlopen met je hond in de natuur, is goed voor de conditie, voor de hond en voor de onderlinge band. "We gaan richting het tweede deel van het seizoen. In de zomer is het te warm voor honden", legt Mathijssen uit. "De meeste honden vinden het fantastisch om te doen. Iedereen die kan hardlopen en een hond heeft, kan gaan canicrossen. Ongeacht het ras en de grootte van je hond. Hij moet wel minimaal 1 jaar oud en gezond zijn. De ene hond is ook meer geschikt dan de andere. De hond draagt met canicross een speciaal hondentuig (harnas) en is verbonden met de hardloper door middel van een elastische lijn."

Meer berichten