Danielle Hagenaars, Kim van der Vliet en Rigt van der Woude bij Moreno Valley, Californië
Danielle Hagenaars, Kim van der Vliet en Rigt van der Woude bij Moreno Valley, Californië (Foto: privé)

'Welzijn is meer dan gezondheid'

Ze kenden elkaar helemaal niet van te voren en deden elk een heel andere studie aan de HZ. Toch vertrokken Kim van der Vliet uit Zierikzee, Rigt van der Woude uit Vlissingen en Danielle Hagenaars uit Bergen op Zoom begin juli naar Californië, voor een onderzoek.

door Anneke Flikweert

ZIERIKZEE - Kim van der Vliet begint na de zomer aan haar vierde jaar bedrijfskunde, Rigt studeert verpleegkunde en Danielle HRM. "Vakantie is leuk, maar zo'n reis voor je studie helemaal zelf regelen is weer een hele andere en superleuke ervaring. Het was echt een káns. Als je mij een paar jaar geleden had verteld over het Honours Programme, had ik gezegd: nee, dat ga ik niet doen. Mijn studieloopbaancoach wees me op dit speciale programma. Je doet dit puur voor jezelf, je krijgt er ook geen studiepunten of cijfer voor en je doet het naast je gewone schoolprogramma. Je moet zelf alles regelen: je onderwerp, waar je verblijft en hoe je er komt. Je krijgt wel een bedrag om te besteden, maar daar moet je het ook mee doen. Omdat ik goed met cijfertjes ben, deed ik de administratie. Elke avond maakte ik een overzicht van de bonnetjes in een spreadsheet en rekende alles om naar euro's."

De drie studenten waren van 8 tot en met 31 juli in Californië. Ze startten al in januari met de voorbereidingen voor hun studiereis. Kim: "Het programma loopt een kalenderjaar en je kunt het in je tweede of derde jaar doen. Je schrijft eerst een sollicitatiebrief, met daarbij twee aanbevelingsbrieven van mensen die jou kennen. Naast mijn stage bij WEA Accountants ging ik één avond in de week naar de HZ, voor de voorbereiding. Dat was best pittig, zo bij elkaar."

Het onderzoek van Kim, Rigt en Danielle ging over gezondheid en welzijn van inwoners van een bepaald gebied in Californië. Kim: "In het eerste jaar kreeg Rigt les over de 'Blue Zones:' vijf plekken op de wereld waar mensen meetbaar ouder worden, door een specifieke levensstijl en leefomgeving. Het leek ons heel interessant dat nader te onderzoeken en aanbevelingen te doen voor de Nederlandse situatie." Het was ondoenlijk alle Blue Zones te bezoeken, dus kozen ze ervoor naar de steden te gaan die behoren tot de Beach Cities in Amerika: een gebied aan de kust in Californië, net onder Los Angeles, waar al sinds 1955 met een speciaal gezondheidsprogramma voor de inwoners gewerkt wordt. Rond 2010 werd dit gebaseerd op de Blue Zones. Het Beach Cities Health District bestaat uit: Manhattan Beach, Hermosa Beach en Redondo Beach.

De studenten zochten uit hoe je gezondheid kunt meten en mensen betrekken bij het verbeteren van hun gezondheid. Ook bezochten ze Loma Linda: een van de Blue Zones ten oosten van Los Angeles. Ze interviewden betrokkenen en maakten aantekeningen voor Nederlandse betrokkenen bij het project 'De Vitale Revolutie' in de Middelburgse wijk Dauwendaele, zoals de GGD Zeeland, de provincie Zeeland en de gemeente Middelburg. De geestelijke gezondheid van mensen is belangrijk, ontdekten de studenten. "Dat geeft een boost. Opvallend in de Blue Zones is dat mensen veel meer dingen samen doen en elkaar graag helpen. Welzijn is meer dan gezondheid, ontdekten we."

In het nieuwe cursusjaar werken de drie studenten hun bevindingen uit en presenteren ze die aan de betrokken organisaties.

Kim, Rigt en Danielle deden hun onderzoek naar de Blue Zones in het kader van het Honours Programme van de HZ. Studenten krijgen hierbij de kans zich verder te ontwikkelen, hun kennis te verbreden en ervaring op te doen in een internationale omgeving, met andere studenten vanuit de hele HZ. De studenten onderzoeken een maatschappelijk vraagstuk naar keuze.

Meer berichten