Grafsteen op het kerkhof in Bruinisse. FOTO: Anneke Flikweert
Grafsteen op het kerkhof in Bruinisse. FOTO: Anneke Flikweert (Foto: Anneke Flikweert)

Petitie tot behoud van grafstenen

Een tocht met Adri Moelijker over de begraafplaats in Bruinisse is een wandeling vol verhalen en herinneringen. Bij elke steen hoort een geschiedenis en het is mooi om daar dan weer aan terug te denken.

door Anneke Flikweert

BRUINISSE - In september uitte Moelijker zijn zorg omtrent het ruimingsbeleid van de gemeente in de PZC en daar kreeg hij tal van reacties op. "Dat krantenartikel werd goed gelezen. Maar ondertussen gaat de gemeente gewoon door met het ruimen van grafstenen. Ik zeg weleens: het lijkt alsof er een ambtenaar is met een duivelse begeerte om alles wat oud is weg te halen. Dat gebeurt onder het mom van veiligheid: als een oude steen om zou kunnen vallen, weliswaar met enig wrikken, dan zou hij een andere steen kunnen raken. Ik denk dat er een dieper motief is: al die oude troep moet gewoon weg. Ik ben teleurgesteld in de gemeenteraad: er is niemand die tegen dit beleid in opstand gekomen is. Er liggen verschillende belangrijke graven hier op de begraafplaats in Bruinisse, maar het punt is dat we ook geen klassenjustitie willen. Iederéén heeft het recht om een familiegraf te bekijken en behouden. Als ik over een begraafplaats loop, denk ik terug aan al die mensen die ik gekend heb. Het geeft een ‘gemeenschapsgevoel’ als je vader, moeder, grootouders en verdere familie ergens begraven liggen en je kunt er naartoe gaan. Je staat even stil en denkt aan vroeger. Die steen hélpt daarbij en is een permanente herinnering. En kijk: er staan ook bemoedigende teksten op de stenen en symbolen, zoals een palmtak, een geknakte aar of een Ichtusteken.”

Onder anderen Martin Jonker uit Renesse reageerde en hij werd een van Moelijkers compagnons bij het opzetten van een petitie tot behoud van de grafstenen op Schouwen-Duiveland. Maar ook politica Jet van Gent kwam met een plan om begraafplaatsen met vrijwilligers te gaan onderhouden en zij steunt mede de petitie. “Samen kun je natuurlijk ook heel wat bereiken als het om onderhoud gaat,” legt Moelijker uit. "Je neemt een kruiwagen en een spa mee en zet stenen recht. En kijk hier, al dat onkruid tussen het gras, dat is toch ook geen gezicht. Er zijn vast wel vrijwilligers die daar iets aan willen doen. De letters weer mooi zwart en leesbaar maken is ook zo’n taakje. Dit is funerair erfgoed en dat moeten we koesteren."

"Ik maakte me druk over het verdwijnen van de grafstenen en toen zag ik het artikel in de PZC, met Adri Moelijker," vertelt Martin Jonker uit Renesse. "Adri en ik hebben er bij de gemeenteraad voor gepleit om de stenen te laten staan. Elke keer als ik naar het kerkhof ga is er wéér een steen weg. Ik zou zeggen: laat de stenen staan en haal de bekleding weg. Zo weet je in elk geval nog dat er iemand ligt en hoe diegene heette. Dan is het gemakkelijk te onderhouden, bijvoorbeeld met gras op die plekken. Ik vind het jammer dat het nog niet zo leeft bij mensen, terwijl er toch wonderlijke dingen gebeuren. Sommige mensen hebben familieleden die begraven liggen op een plek voor een bepaalde tijd. Dan willen ze bijbetalen en dan kan dat niet."

Petitie naar de gemeente

Wat er uiteindelijk met de handtekeningen onder de petitie gebeurt? “Als ik er 1000 heb, ga ik ermee naar de gemeente,” zegt Adri Moeilijker strijdvaardig. “En als het er 100 zijn, dan doe ik het ook.”

Adri Moelijker, Martin Jonker, Jet van Gent en medestanders startten een petitie voor het behoud van de grafstenen op Schouwen-Duiveland. De petitie is te vinden en te ondertekenen via petities.nl met als zoekterm 'behoud grafstenen'

Meer berichten