Fleur in haar moestuintunnel waar ze de rode tomaten plukt en haar komkommers worden gezaaid. FOTO: Gerrit van Loon
Fleur in haar moestuintunnel waar ze de rode tomaten plukt en haar komkommers worden gezaaid. FOTO: Gerrit van Loon (Foto: )

Fleur Nikerk; de jongste kweekster van ons eiland

Ze heeft het er maar druk mee. Fleur Nikerk bezit naast de tunnels waar haar ouders snijbloemen kweken een eigen tunnel. Daarin kweekt ze biologische tomaten, komkommers en kruidenplantjes. Na de oogst bezorgt ze haar groentes en plantjes bij klanten aan huis. Deze krant ging langs bij het bedrijf Nikerk jr in de polder tussen Oosterland en Nieuwerkerk. "Mooi om te zien dat dat een klein zaadje in de grond uitgroeit tot een groot product."

door Gerrit van Loon

OOSTERLAND – De liefde voor wroeten in de grond en planten en groenten zaaien heeft de 13-jarige Fleur Nikerk al van jongs af aan. "Op mijn vierde jaar was ik met schepje al in de grond aan het graven om er dingen in te stoppen. Dat deed ik samen met mijn opa uit Sint-Maartensdijk. Hij leerde mij het zaaien van plantjes."

Verkopen

"Op mijn zevende jaar ging ik wat uit de grond kwam ook verkopen. Eerst aan opa en oma, toen aan de buren en nu steeds verder. Tegenwoordig verkoop ik in heel het dorp. De mensen kennen mij ook van de bloemverkoop die ik voor mijn ouders soms doe", vertelt Fleur die zich opmaakt voor het tweede schooljaar aan het RGO Groen in Middelharnis.

De moestuin is niet zomaar een bevlieging van Fleur. Ze toont haar schriftje met administratie. We zien een verzendlijst met adressen. En heel secuur opgeschreven de verschillende lengtes. Plantjes zijn een paar keer opgemeten, zodat exact de groei wordt berekend. Ook de temperaturen in de overdekte moestuin worden bijgehouden. Als de zon vol op de tunnel staat kan het er wel 60 graden worden.

De tomaten worden nat gehouden met druppelslangen, die haar ouders bij de bloemen gebruiken. Dat scheelt weer met beregenen. "De blaadjes die er af vallen ruim ik direct op. Ik knip de tomatenplanten ook bij. Wil dat het geen rommeltje wordt", aldus Fleur. Haar jongere zusje Iris helpt soms mee. Zij eet liever de komkommers op en maakt van de tomaten soep. Iris kweekt zelf zonnebloemen.

Vaste klanten

"Ik vind het kweken gewoon leuk om te doen", vertelt Fleur. "Het bezorgen bij mensen aan huis hoort erbij. Mensen kennen mij als 'dat meisje van de bloemen'. Ik bezorg alleen in Oosterland. Eén keer heb ik toen we onderweg richting paardrijles waren een man in een scootmobiel uit Zierikzee zijn bestelling gebracht. Die kweekte allerlei soorten tomaten, zwarte en gele trostomaten bijvoorbeeld."

"De vraag naar mijn producten wordt steeds groter. Ik heb vaste klanten. Zoals de man uit Oosterland die altijd komkommerstekjes afneemt voor zijn eigen tuintje. Dit jaar heb ik veel meer gezaaid."

Niet stil zitten

"Haar hobby moet niet uit de hand lopen", lacht moeder Anneke, die meeluistert. "Met de warmte help ik mee met tomatenplukken. Lang kun je niet in die hete tunnel vertoeven. We doen dat vooral in de vroege ochtend en in de latere avond. Fleur is een kind dat niet stil kan zitten. Ze helpt ons ook vaak bij de bloemen. Op oude foto's van haar zie je ze altijd in de weer met grond en aarde."

Meer berichten