Vita Luijten, Germaine van Roemburg, Anouck Gaanderse, Owen Monster, Dominique Hoogteijling en Sander Smits.
Vita Luijten, Germaine van Roemburg, Anouck Gaanderse, Owen Monster, Dominique Hoogteijling en Sander Smits. (Foto: )

Leerlingen van Pieter Zeeman naar Japan

Op 5 september vertrekken vijf leerlingen van Pieter Zeeman samen met docente Germaine van Roemburg naar Hokkaido, Japan. Zij zijn door de Japanse ambassade uitgenodigd om deel te nemen aan de High School Students Summit on World Tsunami Awareness Day.

ZIERIKZEE - De jaarlijkse Summit is op 10 en 11 september en wordt voor de vierde keer georganiseerd. Op deze internationale conferentie komen zo'n vierhonderd leerlingen vanuit de hele wereld bij elkaar om te leren en discussiëren over natuurrampenbestrijding en watermanagement. De Summit is gekoppeld aan World Tsunami Awareness Day op 5 november: deze door de Verenigde Naties ingestelde dag staat in het teken van natuurrampenbestrijding.

De bijzondere uitnodiging voor Pieter Zeeman kwam voort uit een pop-up tentoonstelling van het Watersnoodmuseum over Johannes de Rijke. Hij was een waterbouwkundige die rond 1800 in Japan werkte. De Japanse ambassade was ook vertegenwoordigd bij die tentoonstelling en nam via de gemeente contact op met Pieter Zeeman om leerlingen te vinden voor een Nederlandse afvaardiging op de Summit. Schouwen-Duiveland heeft tenslotte een ruime geschiedenis met het gevecht tegen water en daarom voelde het als een logische keuze om juist leerlingen van het eiland naar Japan te halen.

Alle leerlingen uit 4 vwo kregen de kans om mee te gaan naar Japan. Zij moesten een uitgebreide motivatiebrief schrijven, waarin ze ook uitlegden hoe ze hun reis zouden gaan verwerken in hun profielwerkstuk. De vijf die dit het beste deden, zijn Owen Monster, Vita Luijten, Dominique Hoogteijling, Anouck Gaanderse en Sander Smits. Meteen na hun uitverkiezing konden zij aan de slag met het invullen van een heleboel papierwerk.

Ook bezochten zij zelf het Watersnoodmuseum om te kijken naar het nieuwe caisson over zeespiegelstijging. Een van de leerlingen schrijft haar profielwerkstuk over de bewustwording van het gevaar van natuurrampen: zij maakt daarvoor een korte film die uiteindelijk ook een plek zal krijgen in het Watersnoodmuseum.

Ter voorbereiding op het bezoek moet de groep verder een video en een presentatie maken over lessen voor de toekomst die we hebben kunnen leren van rampen uit het verleden. De groep vliegt eerst naar Tokyo, om daarna door te reizen naar het eiland Hokkaido, waar Kushiro en Furano bezocht worden. Via Seoul vliegen ze na een week weer terug. Tijdens en na hun reis zullen ze uitgebreid verslag doen van hun belevenissen, te volgen via pieterzeeman.nl

Meer berichten