Govert Schilling, de bekendste sterrenkundige van Nederland. Op vrijdagavond 4 oktober komt hij naar Zierikzee. FOTO: Esther van Berk
Govert Schilling, de bekendste sterrenkundige van Nederland. Op vrijdagavond 4 oktober komt hij naar Zierikzee. FOTO: Esther van Berk (Foto: )

Wat weten we eigenlijk van het heelal?

De Bibliotheek Oosterschelde organiseert vrijdagavond 4 oktober 'Op reis door ruimte en tijd'. Een uniek theatercollege in Zierikzee waarin wetenschapsjournalist, schrijver en sterrenkundige Govert Schilling, de bezoekers meeneemt op een speurtocht naar andere planeten, naar verre sterren, en zelfs naar een zwart gat.

ZIERIKZEE - De bibliotheek Zierikzee pakt hierbij groots uit met een spetterende theatershow voor jong en oud. Dit alles in het kader van de Kinderboekenweek 2019. De bibliotheek Oosterschelde heeft ervoor gekozen om dit jaar met een aantal vestigingen 's avonds open te gaan. Dit past goed bij het thema en zorgt voor een echt (leerzaam) avondje uit. Al deze vestigingen organiseren dan spannende activiteiten met het onderwerp 'een avond tussen de sterren'.

Geïnspireerd door de populairwetenschappelijke theatercolleges van het tv-programma DWDD University, wordt het auditorium van de Pieter Zeeman-SG Pontes omgetoverd tot een multimediaal theater. De aula verandert in een kosmische omgeving met hangende planeten en sterren, ruimtegeluiden en een groot scherm die bezoekers een inkijkje geven in het oneindige heelal. Ruimtereizen langs verschillende planeten en reizen door de tijd, alles komt voorbij in dit kosmische spektakel over de vraag hoe de aarde is ontstaan. Govert Schilling wordt daarbij (geluid)-technisch begeleid door Sound Delight Zierikzee. Het thema is niet toevallig gekozen door de bibliotheek Oosterschelde. De aankomende Kinderboekenweek heeft als thema: Reis mee! Kinderboeken over voertuigen staan centraal in de Kinderboekenweek, die loopt van woensdag 2 oktober tot en met zondag 13 oktober 2019.

"We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst", zegt de ambassadeur van dit jaar, André Kuipers. Raquel Bueno werkt sinds januari als front-office medewerker bij de bibliotheek in Zierikzee. Ze heeft de opdracht gekregen vanuit de werkgroep activiteiten om een activiteit in de Kinderboekenweek te bedenken en organiseren.

Theatercolleges zijn een sterk groeiend fenomeen. "Mensen willen graag leren, er is veel interesse voor wetenschappelijke kennis. Je kunt daarvoor een boek of tijdschrift lenen in de bibliotheek, maar er ook andere manieren waarop wij als bibliotheek die kennis toegankelijk maken, zoals door dit theatercollege."

De voorstelling begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Het richt zich met name op kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen. Een voorstelling voor het hele gezin!

De Pieter Zeeman SG Pontes Zierikzee doet een flinke duit in het zakje als het gaat om samenwerking met leerlingen, het faciliteren van het auditorium en personeel die avond. Voor zowel catering, opbouw als aankleding van deze avond is er hulp. De leerlingen van de school zullen hierbij betrokken worden, voor de bibliotheek een belangrijke toevoeging aan het hele project. Directeur Peter van de Gaag is heel erg enthousiast over dit project en sponsort daarom een aanzienlijk deel van de kosten.

Goverts nieuwe kinderboek is deze week uitgekomen. In 'Op reis door ruimte en tijd' van auteur en wetenschapsjournalist Govert Schilling lees je alles over (tijd)reizen in het heelal. Hét boek voor de Kinderboekenweek 2019.

Op dit moment zijn kaarten verkrijgbaar via de website van de bibliotheek of aan de balie en in alle bemande vestigingen van de bibliotheek Oosterschelde. De kaarten kosten voor niet-leden €10 euro en voor bibliotheekleden €7,50.

Meer berichten