In de Oosterscheldeweek, op zaterdag 14 september, nodigen de organisaties bewoners en andere belangstellenden uit voor een vaartocht naar de Roggenplaat. FOTO: Natuurmonumenten
In de Oosterscheldeweek, op zaterdag 14 september, nodigen de organisaties bewoners en andere belangstellenden uit voor een vaartocht naar de Roggenplaat. FOTO: Natuurmonumenten (Foto: )

De Roggenplaaat; een belangrijk wegrestaurant voor vogels

De zandsuppletie op de Roggenplaat in de Oosterschelde start op 1 oktober. Op zeven verschillende plekken op de zandplaat worden enkele tientallen centimeters zand aangebracht. 1,3 miljoen kuub in totaal. Bedoeld om de zandplaat weer op hoogte te brengen en te behouden voor de toekomst. Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat en Nationaal Park Oosterschelde houden in september verschillende publieksacties in aanloop naar de zandsuppletie.

BURGHSLUIS - De voedselrijke zandplaat in de Oosterschelde is belangrijk voor trekvogels en rustende zeehonden. Boswachter Paul Begijn van Natuurmonumenten: "Door de Oosterscheldekering is de stroming minder sterk waardoor er geen natuurlijke opbouw meer is van zandplaten, de zogenaamde zandhonger. Met name tijdens stormen verdwijnt er zand in de naastgelegen geulen. Daardoor wordt de voor natuur zo belangrijke Roggenplaat steeds lager en kleiner. Door de zandplaat weer op hoogte te brengen, krijgen kustvogels langer de tijd om hun maaltje bij elkaar te sprokkelen."

Na de zandophoging kan de Roggenplaat weer zo'n 30 jaar fungeren als belangrijk 'wegrestaurant' voor vogels als de rosse grutto, kanoet en zilverplevier. Soorten die dankbaar gebruik maken van de voedselrijke plaat om even bij te tanken op hun verre reis tussen West-Afrika en het hoge noorden.

Boswachter Paul Begijn: "Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten zetten zich al lange tijd in voor de suppletie van zandplaten in de Oosterschelde die cruciaal zijn voor de natuur. We zijn dan ook erg blij dat er 1 oktober gestart wordt."

In de Oosterscheldeweek, op zaterdag 14 september, nodigen de organisaties bewoners en andere belangstellenden uit voor een vaartocht naar de Roggenplaat. Tijdens de vaartocht nemen gidsen de bezoeker mee in het verhaal over de Oosterschelde en de bijzonderheden van de Roggenplaat, de grootste zandplaat in de Oosterschelde. Onderweg maak je kennis met de vogelrijkdom van het grootste en natste nationale park van Nederland.
Deltawachters van Natuurmonumenten kunnen bezoekers ook alles vertellen over de ontwikkelingen in de Oosterschelde. Vanuit de beschilderde caravan bij de Plompe Toren in Burghsluis ontvangen ze je tijdens de Oosterscheldeweek (7 t/m 14 september) graag met een lekker zandkoekje.

De themavaartocht Roggenplaat op zaterdag 14 september start om 10.00 uur vanuit de haven van Burghsluis en eindigt omstreeks 12.00 uur. Aanmelden is verplicht en kan via ontdekdeoosterschelde.nl

Meer berichten