Voor het eerst in het 33-jarig bestaan van Open Monumentendag is de landelijke opening op ons eiland, in de Nieuwe Kerk.
Voor het eerst in het 33-jarig bestaan van Open Monumentendag is de landelijke opening op ons eiland, in de Nieuwe Kerk. (Foto: )

Landelijke opening van Monumentendag is in Zierikzee

Zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. Zo'n zeventig monumenten op Schouwen-Duiveland openen deze dag van 10.00 tot 17.00 uur hun deuren. Voor het eerst in het 33-jarig bestaan van Open Monumentendag is de landelijke opening op ons eiland.

ZIERIKZEE - Op donderdag 12 september worden gasten vanuit het hele land door burgemeester Rabelink in de Nieuwe Kerk van Zierikzee welkom geheten. Daarna maken de gasten door middel van uiteenlopende excursies kennis met de prachtige plekken op en tradities van Schouwen-Duiveland. Omstreeks 16.00 uur zal prof. mr. Pieter van Vollenhoven Open Monumentendag officieel openen.

Het landelijke thema is dit jaar 'Plekken van plezier'. Sinds 2016 is ervoor gekozen om een dorp of stad op Schouwen-Duiveland extra te belichten. In 2016 was dit Brouwershaven, Burgh-Haamstede in 2017 en in 2018 de dorpen van Duiveland. Vanwege de landelijke opening staat Zierikzee dit jaar centraal.

In het programmaboekje staan alle opengestelde monumenten en activiteiten. Het boekje is digitaal te vinden op www.schouwen-duiveland.nl onder 'nieuwsberichten' en is verkrijgbaar bij de deelnemende monumenten, de VVV-kantoren en de verschillende musea.

Naast de Nieuwe Kerk is ook de iconische Plompe Toren in Burghsluis (1468) een drukbezocht monument, het ienige restant van het verdronken dorp Koudekerke. In Brouwehaven kun je de Grote of Sint Nicolaaskerk bezoeken, een imposant gebouw uit de 15e eeuw waar tegenwoordig vaak muziekoptredens en andere evenementen plaatsvinden. Ook Slot Moermond in Renesse is een publiekstrekker, een geliefde trouwlocatie.

De Open Monumentendag maakt onderdeel uit van de European Heritage Days, de Europese Monumentendagen die jaarlijks door in totaal zo'n twintig miljoen mensen worden bezocht. Op zaterdag 14 en zondag 15 september openen verspreid over heel Nederland zo'n 5.000 monumenten gratis hun deuren voor het publiek. Kijk voor alle info op www.openmonumentendag.nl

Meer berichten